Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е започнала проверка по случая с машините за гласуване, съхранявани в склада на частната фирма "Карго Партнърс", след като Бойко Борисов сигнализира, че сред тях имало 228 устройства извън общата бройка за вота на 14 ноември.

От държавното обвинение съобщиха днес, че в петък – 5 ноември, в Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от вносителя на устройствата „Сиела Норма“. В него се излагали твърдения за „неправомерни действия от страна на служители на МВР".

Дежурен прокурор е възложил незабавно проверка на ДАНС, която да завърши в срок от 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия (ЦИК). Прокурори са връчили писма на Главна Дирекция „Жандармерия“ на МВР, която охранява столичния склад, съобщиха от прокуратурата.

От МВР обаче съобщиха, че в сигнала не е имало твърдения за "неправомерни действия" на жандармеристите, охраняващи склада. "В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напусне района на склада", гласи прессъобщение от силовото ведомство, последвало обявеното от прокуратурата.

"Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма", съобщават от МВР.

Борисов намери 228 "излишни" машини за гласуване в склад в София

Според Бойко Борисов тези 228 машини можели да се използват за манипулиране на вота и „да направят 228 000 гласа в полза на Радев".

Както обясни Божидар Божанов от „Демократична България“ обаче – подобна измама е невъзможна. Според него, за да стане манипулация, в РИК трябва да пристигнат подправени протоколи, а допълнителните машини нямат общо с това.

„Ние вчера ги хванахме с машините и все още нямаме отговор. Съгласно Закона и въведеното машинно гласуване, има малко над 12 хиляди сертифицирани машини за гласуване, които са отделени в специален склад. Изведнъж в този склад се появяват някакви нови, несертифицирани 228 машини. Какво търсят при одобрените 12 хиляди устройства другите 228? Правдоподобен отговор все още няма“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя.

Междувременно главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви пред БНР, че машините, предвидени за изборите на 14 ноември, не са в един склад с откритите 228 устройства. Апаратите, за които Борисов говори, са били запечатани в контейнер и не са смесени с останалите.

От доставчика „Сиела-Норма“ отговориха, че машините са техни и смятат да ги използват в Албания, Грузия и у нас, но за дейности извън изборите.

ГЕРБ използваха случая, за да се мотивират защо е трябвало ЦИК да разреши броене на контролните разписки от машините след изборния ден. Първоначално такова решение беше прието, но Върховният административен съд го отмени.

Към искането на ГЕРБ се присъединиха и от БСП. В неделя левицата разпространи позиция, в която се казва, че „появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване“ на машинните разписки.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%