Прокуратурата се зае с машините за гласуване, МВР опроверга държавното обвинение Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е започнала проверка по случая с машините за гласуване, съхранявани в склада на частната фирма "Карго Партнърс", след като Бойко Борисов сигнализира, че сред тях имало 228 устройства извън общата бройка за вота на 14 ноември.

От държавното обвинение съобщиха днес, че в петък – 5 ноември, в Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от вносителя на устройствата „Сиела Норма“. В него се излагали твърдения за „неправомерни действия от страна на служители на МВР".

Дежурен прокурор е възложил незабавно проверка на ДАНС, която да завърши в срок от 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия (ЦИК). Прокурори са връчили писма на Главна Дирекция „Жандармерия“ на МВР, която охранява столичния склад, съобщиха от прокуратурата.

От МВР обаче съобщиха, че в сигнала не е имало твърдения за "неправомерни действия" на жандармеристите, охраняващи склада. "В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напусне района на склада", гласи прессъобщение от силовото ведомство, последвало обявеното от прокуратурата.

"Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма", съобщават от МВР.

Борисов намери 228 "излишни" машини за гласуване в склад в София

Според Бойко Борисов тези 228 машини можели да се използват за манипулиране на вота и „да направят 228 000 гласа в полза на Радев".

Както обясни Божидар Божанов от „Демократична България“ обаче – подобна измама е невъзможна. Според него, за да стане манипулация, в РИК трябва да пристигнат подправени протоколи, а допълнителните машини нямат общо с това.

„Ние вчера ги хванахме с машините и все още нямаме отговор. Съгласно Закона и въведеното машинно гласуване, има малко над 12 хиляди сертифицирани машини за гласуване, които са отделени в специален склад. Изведнъж в този склад се появяват някакви нови, несертифицирани 228 машини. Какво търсят при одобрените 12 хиляди устройства другите 228? Правдоподобен отговор все още няма“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя.

Междувременно главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви пред БНР, че машините, предвидени за изборите на 14 ноември, не са в един склад с откритите 228 устройства. Апаратите, за които Борисов говори, са били запечатани в контейнер и не са смесени с останалите.

От доставчика „Сиела-Норма“ отговориха, че машините са техни и смятат да ги използват в Албания, Грузия и у нас, но за дейности извън изборите.

ГЕРБ използваха случая, за да се мотивират защо е трябвало ЦИК да разреши броене на контролните разписки от машините след изборния ден. Първоначално такова решение беше прието, но Върховният административен съд го отмени.

Към искането на ГЕРБ се присъединиха и от БСП. В неделя левицата разпространи позиция, в която се казва, че „появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване“ на машинните разписки.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024