В посолството на САЩ в София е била намерена свастика, изрисувана с лилаво мастило върху завеса на прозорец. Информацията е на американската медия Axios, която добавя, че инцидентът се е случил в защитена част от сградата на представителството на Щатите в България.

Новината е стигнала до Вашингтон в петък, след като посолството в София е изпратило дипломатическа телеграма, описваща случилото се. Изображението е било идентифицирано за първи път на 28 януари, ден след Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Свастиката е открита в защитена част на посолството, което показва, че този, който я е нарисувал, е имал достъп до американското дипломатическо представителство, твърдят източници, запознати с телеграмата.

"Департаментът приема този въпрос изключително сериозно", заяви Нед Прайс - говорител на Държавния департамент. "Ние недвусмислено осъждаме всякакви случаи на омраза или пристрастия на работното място, какъвто, изглежда, е този случай“.

"Това е отблъскващ символ, който символизира всичко, срещу което ние се противопоставяме", добави Прайс. "Ангажирани сме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Държавният департамент, включително нашите постове в чужбина, остават приветливо, приобщаващо и свободно от предразсъдъци работно място“.

Друга свастика беше намерена в асансьор в самия Държавен департамент на САЩ през юли миналата година, припомнят от Axios. Тогава президентът Джо Байдън заяви: „Нека бъда ясен - антисемитизмът няма място в Държавния департамент, в моята администрация и никъде по света. От нас зависи да не осигуряваме място за омразата и да се противопоставяме на фанатизма".

По случая от края на януари 2022, за който не е съобщено официално на страницата на американската мисия в София, се води разследване.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне