Откриха свастика в охраняема част на Американското посолство, САЩ осъди инцидента

В посолството на САЩ в София е била намерена свастика, изрисувана с лилаво мастило върху завеса на прозорец. Информацията е на американската медия Axios, която добавя, че инцидентът се е случил в защитена част от сградата на представителството на Щатите в България.

Новината е стигнала до Вашингтон в петък, след като посолството в София е изпратило дипломатическа телеграма, описваща случилото се. Изображението е било идентифицирано за първи път на 28 януари, ден след Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Свастиката е открита в защитена част на посолството, което показва, че този, който я е нарисувал, е имал достъп до американското дипломатическо представителство, твърдят източници, запознати с телеграмата.

"Департаментът приема този въпрос изключително сериозно", заяви Нед Прайс - говорител на Държавния департамент. "Ние недвусмислено осъждаме всякакви случаи на омраза или пристрастия на работното място, какъвто, изглежда, е този случай“.

"Това е отблъскващ символ, който символизира всичко, срещу което ние се противопоставяме", добави Прайс. "Ангажирани сме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Държавният департамент, включително нашите постове в чужбина, остават приветливо, приобщаващо и свободно от предразсъдъци работно място“.

Друга свастика беше намерена в асансьор в самия Държавен департамент на САЩ през юли миналата година, припомнят от Axios. Тогава президентът Джо Байдън заяви: „Нека бъда ясен - антисемитизмът няма място в Държавния департамент, в моята администрация и никъде по света. От нас зависи да не осигуряваме място за омразата и да се противопоставяме на фанатизма".

По случая от края на януари 2022, за който не е съобщено официално на страницата на американската мисия в София, се води разследване.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024