Откриха свастика в охраняема част на Американското посолство, САЩ осъди инцидента

В посолството на САЩ в София е била намерена свастика, изрисувана с лилаво мастило върху завеса на прозорец. Информацията е на американската медия Axios, която добавя, че инцидентът се е случил в защитена част от сградата на представителството на Щатите в България.

Новината е стигнала до Вашингтон в петък, след като посолството в София е изпратило дипломатическа телеграма, описваща случилото се. Изображението е било идентифицирано за първи път на 28 януари, ден след Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Свастиката е открита в защитена част на посолството, което показва, че този, който я е нарисувал, е имал достъп до американското дипломатическо представителство, твърдят източници, запознати с телеграмата.

"Департаментът приема този въпрос изключително сериозно", заяви Нед Прайс - говорител на Държавния департамент. "Ние недвусмислено осъждаме всякакви случаи на омраза или пристрастия на работното място, какъвто, изглежда, е този случай“.

"Това е отблъскващ символ, който символизира всичко, срещу което ние се противопоставяме", добави Прайс. "Ангажирани сме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Държавният департамент, включително нашите постове в чужбина, остават приветливо, приобщаващо и свободно от предразсъдъци работно място“.

Друга свастика беше намерена в асансьор в самия Държавен департамент на САЩ през юли миналата година, припомнят от Axios. Тогава президентът Джо Байдън заяви: „Нека бъда ясен - антисемитизмът няма място в Държавния департамент, в моята администрация и никъде по света. От нас зависи да не осигуряваме място за омразата и да се противопоставяме на фанатизма".

По случая от края на януари 2022, за който не е съобщено официално на страницата на американската мисия в София, се води разследване.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024