Дебатите за бюджета се отлагат за извънредно заседание през следващата седмица

Дебатите за по най-важния финансов закон се отлагат за следващата седмица.

Това съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков, като насрочи извънредно заседание за понеделник и вторник (11 и 12 декември).

Разглеждането на закона за държавния бюджет на първо четене ще бъде предложено като единствена точка в понеделник, а във вторник ще се гледат данъчните закони, за които все още нямало постъпили доклади от парламентарните комисии.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че отлагането се налага, тъй като дебатите трябва да протекат в присъствието на министъра на финансите Асен Василев, а той в момента е на редовната си двудневна среща с останалите си колеги от страните от Европейския съюз.

Това стана повод лидерът на БСП Корнелия Нинова да го обвини, че точката е останала в седмичната програма, въпреки че ангажиментите на министъра с били ясни още преди няколко дни.

“Че и лекции ми чете тука Цонев от трибуната колко сме неграмотни и не знаем как се прави бюджет!", разгневи се Нинова и предложи обсъждането на бюджета все пак да бъде включено като четвърта точка от седмичната програма на депутатите.

Предложението и не беше прието, а Йордан Цонев обясни нагледно и защо се е стигнало дотук.

"Ние знаехме, че в четвъртък и петък министърът е на ЕКОФИН, затова направихме това разместване. Вчера решихме, че ще дебатираме други закони 7 часа и денят мина. Не хвърляхме боб, че вчера 7 часа ще се занимаваме с една алинея”.

А депутатът от БСП Румен Гечев направи алтернативно предложение към председателя на парламента:

“Като излезе някой на трибуната, ще го питате как е в Европейския съюз”, предложи Гешев, визирайки практиката, която според него съществува там: първо да се гледат данъчните закони и след това бюджета.

Meждувременно в дневния ред на депутатите се появи нова точка: изслушване на министъра на енергетиката Румен Радев и на председателя на КЕВР Иван Иванов “относно изплащането на компенсации на населението, оставено без електрозахранване по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември 2023 г.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024