Отменени полети и празни летища. Стачки парализираха част от въздушния транспорт в Германия Снимка: © Getty Images

24-часова стачка спря работата на седем големи летища в Германия и предизвика отмяната на почти всички пътнически полети в страната.

Засегнати са летищата във Франкфурт, Мюнхен, Щутгарт, Хамбург, Хановер, Бремен и Дортмунд. Въздушният транспорт в страната на практика не се изпълнява, тъй като над 2300 полета са отменени. Близо 300 хил.пътници са засегнати, включително и румънският външен министър, който се опитва да стигне до конференцията по сигурността в Мюнхен.

Летището "Бранденбург" в Берлин е може би най-голямото в страната, което в момента не е засегнато от смущенията. В края на миналия месец обаче и там се проведе целодневна стачка.

Членовете на профсъюза Ver.di и Асоциацията на държавните служители настояват за 10,5 % увеличение на заплатите на работниците. В Лайпциг тази сутрин са изпълнени няколко международни полета, но всички вътрешни са отменени.

Във Франкфурт само няколко пътници са видяни да носят куфари през обикновено оживения терминал за заминаващи. Един от местните телевизионни репортери отбелязва, че летището е почти толкова празно, колкото по време на пандемията от COVID-19. Подобно сравнение направи и Ралф Бейзел от асоциацията на летищата ADV.

"Когато погледнем терминалите тази сутрин, това ни напомня по-скоро за най-тежките дни на коронавируса, отколкото за предупредителна стачка", каза той.

24-часова стачка спря работата на седем големи летища в Германия

Авиокомпаниите поставиха под въпрос обхвата на стачните действия и тяхната целесъобразност, докато синдикатът Ver.di заяви, че те трябва да послужат като "силен сигнал".

Международните полети в по-голямата си част са били пренасрочени, а на пътуващите са били предложени предимно заместващи билети за жп транспорт.

Протестната акция съвпадна и с началото на Мюнхенската конференция по сигурността, която събира световни лидери и експерти по отбрана. Не се предвиждаше някои от гостите да не може да присъства, тъй като към делегатите бяха изпратени предварителни препоръки да пътуват с влак или чрез своите правителствени самолети.

Въпреки това обаче посолството на Румъния съобщи, че външният министър Богдан Ауреску, който се очакваше да пристигне с пътнически самолет, ще трябва да лети първо до Австрия и след това да пътува около четири часа с кола до Мюнхен за събитието.

Тази седмица беше открит и Берлинският филмов фестивал. Гостите и посетители на това събитие също трябваше да се съобразят със затворените летища в едни от най-големите авиоцентрове в страната.

Някои важни услуги, зависещи от въздушния транспорт, все пак продължават да се извършват - включително медицински и военен транспорт, както и доставката на помощите за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

Стачката на работниците идва два дни, след като на летището във Франкфурт бяха отменени близо 200 полета заради срив в IT системата на компанията Lufthansa.

Простестната акция предизвика гневна реакция от страна на някои представители на германския бизнес, които я осъдиха като неприемлива и обвиниха профсъюзите, че вземат цялата страна за заложник на собствените си интереси.

Пътниците в Германия обаче като че ли все повече свикват с такъв тип ситуации. Миналото лято недостигът на персонал доведе до хаотични сцени по летищата в Европа - полетите закъсняваха и бяха отменяни, а пътниците чакаха с часове на опашки.

От Ver.di посочват, че ако заплащането и условията на труд не се подобрят, тези проблеми ще продължат и ще гарантират още едно неспокойно лято в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024