Отново фалстарт на делото "Дебора" - този път заради адвокатите на Георги Георгиев Снимка: © Screenshot

Двамата защитници на обвиняемия Георги Георгиев не се явиха в Районния съд в Пловдив, където трябваше да се проведе разпоредителното заседание по делото "Дебора".

Единият от тях е в болничен, а другият е заявил, че е на друго дело - това са причините за неявяването на Георгиев, които съдията определи като "уважителни".

Ако следващия път двамата адвокати не се явят отново, тогава може да се пристъпи към назначаване на служебен защитник на обвиняемия.

Подобно искане беше отправено от защитниците на 18-годишната Дебора, която пожела да бъде конституирана като частен обвинител.

Следващото заседание на делото е отложено за 17 април.

Делото се гледа в Пловдив, след като всички старозагорски районни съдии си направиха отвод, защото можело "да се считат за предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото". ВКС се намеси и прехвърли случая в най-близкия голям район.

Пловдивският районен съд обаче върна обвинителния акт по делото в Стара Загора заради "допуснати съществени процесуални нарушения, касаещи неясноти в обвинението".

Георги Георгиев (26 г.) е обвинен в три престъпления:

  • На 26 юни 2023 г. в град Стара Загора, с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетно ножче на 18 на брой порезни рани по тялото е причинил на Дебора Михайлова средна телесна повреда, което е довело до разстройство на здравето, временна опасност за живота и обезобразяване на части от тялото. Потенциалното наказание: от 2 до 10 години затвор.
  • В същата нощ, той е остригал част от косата в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила - удар с юмрук в областта на лицето. Потенциалното наказание за принудата: до 6 години затвор.
  • Между на април до 25 юни 2023 г. Георгиев е заплашил общо 6 пъти Дебора с убийство. Потенциалното наказание е до 6 години затвор.

Случаят с момичето предизвика широк обществен отзвук, след като в началото на разследването прокуратурата и съдът се бяха отнесли пренебрежително към случая.

Казусът породи вълна от протести в цялата страна и доведе до спешни законови промени в Закона за домашно насилие.


Дебора Михайлова Делото "Дебора" се връща в прокуратурата заради "неясноти в обвинението"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024