Отново три блокирани кръстовища в София след 34-ия ден на протести

Палатковият лагер при Софийския университет отново е възстановен. Така блокираните ключови кръстовища в столицата в сряда сутрин са три - "Орлов мост," Ректората и Министерския съвет, съобщиха БНТ и БНР.

При последното кръстовище блокадите са две - в Триъгълника на властта палатките са на протестиращите с искания за оставка на правителството и главния прокурор, а на бул. "Дондуков" е лагерът на майките от "Системата ни убива".

"Възстановихме палатките, защото Ректоратът на СУ е едно важно място за нас, което показва ценностната системата на държавата и е важно за нас като общество", обясни пред БНТ един от протестиращите - Валентин Маринов.

Предишният лагер, който беше блокирал кръстовището пред Ректората, беше на майките от "Системата ни убива". Те обаче вдигнаха блокадата като жест на добра воля от тяхна страна.

34-ата нощ на протести премина спокойно и без ескалация на напрежението, макар в даден момент към сградата на Министерски съвет да летяха домати и топчета за пейнтбол.

Протестите и блокадите във Варна също продължават. От неделя демонстрантите върнаха част от палатките на булеварда пред общината. Това затруднява движението на градския транспорт , който е с променен маршрут. Част от туристическия бранш излезе с призив към протестиращите да не блокират основни булеварди в разгара на туристическия сезон.

Тази сутрин обстановката е изключително спокойна, но пред БНТ един от протестиращите обясни, че има притеснения от провокации. Вечерта предстои нова демонстрация.

Протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев продължават днес в столицата. Довечера се очаква демонстрация пред германското посолство, на който хората ще затварят очи - като символ на "замижването" спрямо безобразията в България от страна на европейските лидери. Ще има и прояви пред министерства и институции, което е част от смяната на стратегията на протестиращите. Вчера от "Отровното трио" обявиха, че от 17:00 ч. ще започне "Обсада на Съдебната палата".


Прочетете още:

Протестиращите ще блокират институции. Съдебната палата и министерствата са наред

Коронавирус в България: пак 12 починали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023