"Отровното трио" за съюза с Манолова: "Болният не пита хирурга от коя партия е" Снимка: © https://www.facebook.com/Maya.Manolova.1965

Анонсът за предизборно сътрудничество между Мая Манолова (Изправи се БГ) и "Отровното трио" на Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков доведе до разделение в средите на антиправителствените протести.

Още в сряда председателят на "Да България" Христо Иванов обяви, че коалицията с ДСБ и "Зелено движение" - "Демократична България" - ще се яви в непроменен състав на парламентарните избори, и няма да влезе в обща формация с групата около Манолова.

Иванов посочи, че лично е отправял покани към "Отровното трио" за съвместна работа, след като те са обявили намеренията си да участват пряко в политиката, но инициаторите на протестите от юли са направили своя избор - Мая Манолова.

Манолова беше една от най-активните фигури в Народното събрание по време на мандата на Пламен Орешарски (БСП + ДПС), съпътстван с масови антиправителствени протести заради назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Манолова беше избрана за омбудсман с гласове на депутати от ГЕРБ през 2015 г., но на последните местни избори през 2019 се яви на балотаж срещу Йорданка Фандъкова в София. Преди няколко месеца Манолова призна, че се е срещала с Васил Божков като "представител на бизнеса" преди явяването си на вота в София, но отрече да е "искала или получавала" финансова подкрепа от него.

Реакцията от страна на "Триото" се оказа контраатака срещу потенциалните им партньори в десния сектор. Без да посочва имената на конкретни политически лидери, Арман Бабикян обвини "вечно разбиращите и вечно неможещите" в разделение на опозицията срещу ГЕРБ.

"Страната ни е рухнала, болна, бедна и нещастна. Всички знаем имената им. Вече 11 години грабеж, беззаконие, ругатни във Facebook. Днес виждам отново злорадите подскоци на вечно разбиращите и вечно неможещите. Не им се сърдя. Така са свикнали, предварително да си създават алиби за поредния неуспех. После се затварят в черупките за 4 години. Ако пътьом падне някой залък - бива, ако не, ще страдат публично. Така е героично, а и съседът и жена им може да ги похвали. Чудя се, ако някой е болен, колкото страната ни, дали ще попита хирурга от коя партия е? От кой град е ? Какви ги е вършил на младини? Или просто ще иска да оживее", пише той в профила си във Facebook.

Проф. Велислав Минеков, който през 2014 г. беше част от Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева и напусна Реформаторския блок заради управленската коалиция с ГЕРБ, призова за "ясни съвместни действия срещу превзелата ни шайка и управляващи мутри".

"Изглежда самоизяждането е по-желано от съединението. Егоизмът, конспирациите и самолюбието остават единствено значими. От Цицерон до Иван Хаджийски ще бъдем обречени на вечното самовато разединение. Изглежда смисълът от протеста е да остане като част от спомените за някакво единство", пише той.

Минеков посочва, че би желал опозицията в България да се обедини около обща фигура, така както бяха спечелени изборите срещу правителствените кандидати в Истанбул и Будапеща, но "вероятно е да останем същите от Освобождението до днес".

"Мълчаливото ни съучастие в делата на една престъпна власт и съвършенството на нашите идейни различия ще оставим като мрачно дарение на поколението след нас. Османското наследство ще пазим тайно в душите ни, ще бъдем революционери при подходящ спасител", пише той.

Той предизвиква останалите извънпарламентарни сили да "направят болезнения жест за обединение", пред който "алтернатива няма".

"В случай, че обединението е невъзможно /до 23.12./, възнамерявам да прекратя моето политическо и гражданско съучастие", казва Минеков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024