Фалира компанията WeWork, оценявана някога на $47 млрд. Снимка: © Getty Images

Компанията за споделени офис пространства WeWork подаде молба за обявяване на фалит в САЩ.

През 2019 година стартиращата фирма компания беше оценена на 47 милиарда долара и само четири години по-късно стигна до банкрут.

Акциите на компанията загубиха 99% от стойността си тази година и компанията остана с пазарна капитализация под 50 милиона долара.

Сигнали, че WeWork изпитва затруднения, идват от месеци, но най-съществените съмнения, че ще продължи да съществува се появиха през август, когато стана ясно, че WeWork се бори с дълг за милиарди и се опитва да преструктурира задълженията си.

В съобщението, че подават молба за фалит, от WeWork допълват, че споделените им офиси извън САЩ и Канада, остават отворени и продължават да работят.

Някога най-големият наемател на бизнес площи в Лондон и Ню Йорк обеща революция в начина, по който работят компаниите и десетки хиляди служители – наливна бира, безплатно кафе, удобно обзавеждане и други удобства – всичко срещу месечна такса. А това се е смяташе за бъдещето на офисите.

По време на възхода на WeWork, компанията прави огромни разходи, за да придобие много дългосрочни договори за наем на някои от най-скъпите пазари на недвижими имоти в света, припомня „Гардиън“.

Впоследствие търговски имоти са разделени на по-малки пространства за наематели, обикновено на краткосрочна основа, а WeWork стана нарицателно за силно надценен стартъп в САЩ.

Бизнесът започва да се разпада през 2019 година, когато инвеститорите се възпротивиха на високата оценка на компанията в навечерието на листването на WeWork на борсата. Когато в крайна сметка компанията стана публична, тя беше оценена на 9 милиарда долара.

Докато гради репутация на един от най-ценните стартъпи, през 2019 г. WeWork опита да се листне на борсата в Ню Йорк, но се провали.

По-задълбоченият анализ на бизнес проспекта, който беше част от опита за IPO (първично публично предлагане на акции) на WeWork, подтикна големите инвеститори да подходят консервативно към губещата компания.

Провалът тогава беше особено скъп за японската група Softbank, собственост на милиардера Масайоши Сон.

Softbank и нейният инвестиционен фонд, подкрепен със средства от Саудитска Арабия, бяха осигурили 29% дял в WeWork за 9 милиарда долара.

Когато IPO-то се провали през 2019 г., Softbank набра още 9,5 милиарда долара, за да увеличи дела си до 80% и да отстрани противоречивия съосновател и главен изпълнителен директор Адам Нойман.

След съобщението за фалит на компанията сега Нойман заяви, че ходът е разочароващ. В изявлението си той казва, че му е било трудно да наблюдава как WeWork не е успяла да се възползва от „предлагането на продукт, който е по-актуален отвсякога“.

Британските медии отбелязват, че компанията така и не се е съвзела след проблемите с листването на Нюйорксата борса преди 4 години, а с идването на пандемията и масовото затваряне на офиси, ситуацията се е усложнила още повече.

За последно акциите на компанията са се търгували за 0,84 долара за брой.

Според правилата на Нюйорската фондова борса, ако цената на дадена акция падне под $1 и се задържи на такова ниво в продължение на 30 дни, компанията рискува да бъде отстранена от търговията.

Преди предлагането на акции да бъде прекратено, компанията е оценена на по-малко от 50 милиона долара.

Дори под ръководството на Softbank, WeWork се оказва недалновиден бизнес


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024