Отстраненият съосновател на WeWork иска да придобие някога оценяваната на $47 млрд. компания за $ 500 млн.

Отстраненият съосновател на WeWork Адам Нойман e предложил над 500 млн. долара, за да купи компанията за споделени офис пространства, намираща се в процедура по фалит.

Офертата е подадена чрез компанията за имоти на Нойман Flow, съобщава британският Guardian.

„WeWork е изключителна компания и не е изненада, че редовно получаваме заявления за интерес от трети страни“, казват мениджърите ѝ в коментар за Reuters, но допълват, че остават фокусирани върху усилията за преструктуриране.

WeWork добавя, че плановете за промяна ще й помогнат да се превърне в „финансово силна и печеливша компания“.

Вероятността за сделка с Нойман изглежда минимална и това едва ли е изненада, като се има предвид предисторията им. Не е ясно и как Нойман планира да финансира подобна дейност.

Някога се смяташе, че съоснователят на WeWork ще се присъедини към редиците на най-богатите хора в света. Преди листването на компанията на фондовата борса през 2019 г., личното му състояние стигаше до 14 милиарда долара.

Дотогава стартътпът се оценяваше на 47 милиарда долара.

След серия обвинения за противоречивото му поведение и ексцентричния му начин на живот, Нойман се оттегли поста главен изпълнителен директор в WeWork през есента на 2019 година.

Разследване на Wall Street Journal тогава разкри, че Нойман е организирал партита, по време на които е карал служителите на WeWork да употребяват алкохол и марихуана.

Изплуваха и нерегламентирани корпоративни практики, които му дават по 20 гласа на акция.

За разлика от Елизабет Холмс от Theranos - Нойман не е в затвора заради състоянието, до което доведе компанията си. Но също като нея - историята му се превърна във вдъхновение на мини сериалa WeCrashed с Джаред Лето и Ан Хатауей в главните роли.

Бизнесът на компанията за споделени офис пространства започва да се разпада през 2019 година, след като инвеститорите се възпротивявят на високата оценка на компанията в навечерието на излизането на WeWork на борсата.

Когато в крайна сметка компанията стана публична, тя беше оценена на едва 9 милиарда долара.

Компанията така и не се възстанови след срива през 2019 година, а последвалата пандемия допълнително влоши ситуацията заради срива на пазара за офиси. Само четири години по-късно WeWork обяви банкрут.

Някога най-големият наемател на бизнес площи в Лондон и Ню Йорк обещаваше революция в начина, по който работят компаниите и десетки хиляди служители – наливна бира, безплатно кафе, модерно обзавеждане и други удобства – всичко срещу месечна такса.

Това се е смяташе за бъдещето на офисите.

По време на възхода на WeWork, компанията прави огромни разходи, за да придобие много дългосрочни договори за наем на някои от най-скъпите пазари в света.

Впоследствие търговски имоти са разделени на по-малки пространства за наематели, обикновено на краткосрочна основа, а WeWork стана нарицателно за силно надценен стартъп в САЩ.

За последно акциите на компанията се търгуваха за 0,84 долара за брой.

Според правилата на Нюйорската фондова борса, ако цената на дадена акция падне под $1 и се задържи на такова ниво в продължение на 30 дни, компанията рискува да бъде отстранена от търговията.

Преди предлагането на акции да бъде прекратено, пазарната капитализация на WeWork беше паднала под 50 милиона долара.

През 2022 година Нойман обяви нови планове с компанията си за имоти Flow. Тя също е с фокус наеми. Бизнес планът на Flow все още не е публикуван, а уебсайтът на компанията все още е на етап „очаквайте скоро“.

Фалира компанията WeWork, оценявана някога на $47 млрд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024