Отваряне на границите и съживяване на туризма: Новите препоръки на ЕК Снимка: © Getty Images

Европейската комисия представи пакет от препоръки и насоки за възстановяване на нормалното свободно движение на гражданите на ЕС и възстановяването на туристическия бизнес.

Първата препоърка на ЕК е премахването на временния граничен контрол между страните от съюза.

"Свободното движение и презграничното пътуване са ключови фактори за туризма. Ако страните-членки успяват да ограничат разпространението на вируса, бланкетните ограничения върху свободното движение трябва да се заменят с по-целеви мерки. Ако общото премахване на ограниченията не е оправдано с оглед на здравната ситуация, ЕК предлага степенуван и координиран подход, който ще започне с премахване на ограниченията между зоните или държавите с достатъчно сходни епидемиологични ситуации", се казв в съобщението на ЕК.

Комисията посочва, че държавите трябва да запазят възможността си за бърза реакция, в случай че се наложи ново налагане на някои от мерките за безопасност.

ЕК предлага три критерия за преценка на ситуацията: епидемиологичен анализ, анализ на способност за прилагане на мерки за овладяване на заразата през цялото пътуване и икономически и социални съображения.

Особено важен за ЕК е принципът на недопускане на дискриминация. Ако дадена държава реши да позволи пътуванията в собствената си територия, тази свобода трябва да е достъпна за гражданите на всички райони или държави от ЕС с подобни епидемиологични условия.

За целта ЕК е съставила списък с насоки за безопасното и постепенно възстановяване на пътническия транспорт по въздушен, ЖП, сухопътен и воден маршрут. В тях се посочва, че е нужно да се вземат мерки за ограничаване на контакта между пасажерите и транспортните служители, като се разреди присъствието на пътниците в превозното средство, там където е възможно.

Препоръчва се и ползването на лични предпазни средства, предлагат се и протоколи за действие при поява на пътник, който има симптоми на Covid-19.

За безопасното възстановяване на туризма ЕК препоръчва създаването на здравни протоколи за хотелите и другите места за настаняване с цел защита на здравето на гостите и обслужващия персонал.

Критериите трябва да включват наличието на достатъчен капацитет на здравеопазване за местните жители и туристите, внимателно наблюдение за поява на симптоми, увеличаване на капацитета за тестване и контактно проследяване.

Държавите трябва да гарантират наднационалната съвместимост на мобилните приложения, които се използват за проследяване или предупреждение на гражданите, които са влезли в контакт с болен от Covid-19. Тези приложения трябва да са доброволни, временни, защитени от кибератаки, да ползва анонимизирани данни, да разчитат на Bluetooth технология, да са взаимозаменяеми при напускането на страната и да могат да се ползват на всички платформи.

Гражданите на ЕС трябва да получават предупреждения за предполагаема зараза по сигурен и защитен начин, независимо къде се намират и какво приложение използват.

ЕК препоръчва на държавите да дадат възможност на туристите да избират между ваучери или парични обезщетения, когато предварително платените билети или почивки са анулирани. Доброволните ваучери трябва да са по-атрактивна алтернатива, която може да облекчи туроператорите от финансово претоварване.

Препоръките на ЕС са ваучерите да са гарантирани срещу евентуална несъстоятелност на издателя им и да имат минимален период на валидност от 12 месеца, с право да бъдат изплатени след една година, ако не бъдат използвани.

Те трябва да дават достатъчно свобода на пасажерите, за да могат да изпълнят пътуванията си по същия маршрут и при същите условия на обслужване. Ваучерите трябва да могат да се прехвърлят на друг пътник при желание на получателите им.

ЕК одобрява въвеждането на гаранционни схеми за ваучери и други схеми за ликвидност в рамките на допустимата държавна помощ с цел подкрепа на транспортните и туристическтите сектори. Схемите за ваучерите може да бъдат одобрени бързо от ЕК, след като държавите й представят предложенията си.

Комисията предоставя до 8 млрд. евро за финансирането на малки компании, засегнати от кризата, чрез Европейския инвестиционен фонд.

Програмата SURE пренасочва до 100 млрд. евро за финансова помощ на хората, останали без работа или заплашени от съкращения.

ЕК подкрепя партньорството между службите за трудова заетост, работодателите и др. за по-бърза преквалификация на хората, особено на сезонните работници.

Комисията ще подпомогне и паневропейските кампании, които рекламират Европа като туристическа дестинация No.1.

Туризмът е една от най-тежко засегнатите икономически сфери след епидемията от Covid-19. Световната туристическа организация прогнозира между 20 и 30% спад на международните пътувания, което може да доведе до загуба на 280 до 420 млрд. евро за бизнеса по света.

В Европа летният сезон е с особено високо значение за сектора, със средно 150 млрд. евро приходи и 360 милиона пътувания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024