Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Северна Македония беше разтърсена от брутален криминален случай, при който 14-годишно момиче от Скопие на име Ваня Гьорчевска беше отвлечено и намерено убито.

Още един възрастен човек от Велес, който беше безследно изчезнал в края на ноември, е намерен разстрелян. Неговият автомобил е използван при похищението на малолетната Ваня. По-късно колата е открита опожарена.

Мъжът, смятан за физически убиец и организатор на отвличането, е успял да избяга в България, след като първо е минал през Белград.

  • "Мога да обещая, че аз и институцията ще направим всичко, така че това чудовище да бъде изправено пред лицето на истината, веднага щом стъпи на наша земя", казва министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски.

Детето беше обявено за издирване на 27 ноември, след като рано сутринта е излязло на училище и повече не се е върнало у дома.

Апели за съдействие в търсенето на Ваня бяха разпространени не само в Северна Македония, но и в България, Албания, Сърбия и Гърция. Интерпол също беше ангажиран с разследването.

На 3 декември полицай от Скопие открива безжизеното ѝ тяло в покрайнините на столицата.

Петима души са заподозрени за извършители на двете престъпления. Трима от тях са задържани, а четвъртият се намира в полицейско управление.

Македонските медии идентифицират избягалия пети заподозрян като Люпчо Палевски - Палчо - бивш строителен предприемач.

  • Той е собственик и на седмичник "Старт", автор на подкаст в "Инфомакс" и основател на собствена партия на име "Десна". В миналото Палевски е бил шеф на градската организация на СДСМ в Скопие.
  • Палевски е известен с организирането на протести срещу България през 2022 г. и с подкрепата си за руската военна инвазия в Украйна.
  • Тримата задържани са идентифицирани като хора от близкото обкръжение на Палевски, а четвъртият е познат на убитото момиче.

Македонските медии съобщават, че през цялата седмица на издирването на Ваня Гьорчевска, Палевски не е спирал да пуска постове в профила си във Facebook.

  • В миналото той няколко пъти е бил задържан в Македония и в Сърбия - в един от случаите това е станало на летището в Белград на път за Москва.
  • За последно е задържан с пистолет без разрешително, докато търсел злато заедно с още няколко души на черен път.

Неговият адвокат дава интервю за "Телма", в което твърди, че е откарал Палевски в Белград по негова молба, уж заради медицински прегледи. Той твърди, че не знаел за предполагаемото участие в убийството.

"Аз се върнах в Скопие, а той остана, защото трябваше да има преглед на следващия ден. Каза, че ако всичко е наред, ще се върна. Ако не е наред, каза, че планира да пътува до Истанбул. Когато се върнах - полицията правеше претърсвания, разпитаха ме и тогава говорих с тях", съобщава адвокатът.

Главната версия на разследването е, че Ваня е била отвлечена с користна цел - петимата са смятали да изнудват майката на момичето за пари. Предполага се, че изнудването е свързано със скорошна продажба на апартамент. Родителите на детето са разведени.

Двама от заподозрените са свидетелствали, че избягалият убиец им е дал информация кога момичето ще излезе само от вкъщи.

Той им казал, че получил тези данни от бащата на жертвата - но полицията все още няма директни доказателства за това как Александър Гьорчевски е замесен. Прокуратурата все пак ще поиска неговото задържане под стража, като разследва какви конкретни отношения е имал той със заподозрения убиец. Гьорчевски отрича да има каквато и да е връзка с похищението на дъщеря си.

Разследването е установило, че Ваня е застреляна само няколко часа, след като е похитена. Според предварителните данни - извършителят на престъплението се е уплашил, че полицията ще разкрие схемата заради улики.

Вторият убит човек е 74-годишен мъж на име Панче Жежовски от Велес, за когото се знае, че е имал неразрешени спорове с основния организатор на покушението.

Жежовски e обявен за издирване още на 24 ноември - два дни след последния разговор с дъщеря му. Автомобилът му е намерен изгорял край скопското село Бразда в деня, в който Ваня Гьорчевска изчезва от дома си.

Телата на двамата убити са намерени в един и същи ден - 3 декември. Момичето е открито в същото село край Скопие, а възрастният човек - на друго място край пътя Велес - Скопие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024