"Оземпик" и за деца? Фармацевтичните компании изпробват лекарства за отслабване за 6-годишни Снимка: © Getty Images

След успеха на някои лекарства за диабет в борбата с килограмите, фармацевтичните компании насочват усилията си към това да направят медикаментите достъпни и за по-малките си пациенти.

Да свалиш 30 кг от теглото си за няколко месеца се превърна от мечта в осъществим сюжет за редица хора - благодарение на лекарства като Ozempic, Wegovy и Mounjarо*. Сега компанията зад третия от тях - Eli Lily, планира да тества лекарството си за диабет за пациенти на 6 или повече години, които страдат от затлъстяване. Това съобщава изданието "Bloomberg", като се позовава на информация от хора, запознати с проучването.

Нейният конкурент - Novo Nordisk A/S също е започнал да тества Saxenda - по-стара и по-малко мощна версия на своите хитови лекарства Ozempic и Wegovy - при деца на възраст от 6 години.

Тази година търсенето и на двата лекарствени продукта за диабет и затлъстяване нарасна. Eli Lilly е генерирала повече от 1,5 млрд. долара от продажбите на Mounjarо през първата половина на 2023 г., само година след като е получила одобрение в САЩ.

"Със сигурност се стремим към иновации в тази област, които да са насочени към всички групи от населението", казва Надя Ахмад, асоцииран вицепрезидент на Eli Lilly, която отговаря за медицинското развитие на компанията в борбата със затлъстяването.

Фармацевтичната компания вече е започнала набирането на кандидати за тестване на лекарството при деца на 12 и повече години. Конкурентът ѝ Novo Nordisk също обяви през август, че планира допълните проучвания при децата в "не толкова далечно бъдеще".

Ако някое от тези лекарства бъде одобрено, то ще бъде първото лекарство за отслабване, достъпно за толкова млади пациенти. Досега Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са дали зелена светлина за употребата на тези лекарства само за юноши на 12 и повече години.

Илюстративна снимка на дете

Експертите по затлъстяването сред децата твърдят, че наличието на подобни безопасни и ефективни лекарства ще промени коренно ситуацията с това заболяване, изтъква "Bloomberg". Медията цитира данни, че през последното десетилетие процентът на затлъстяване при децата в САЩ се е утроил. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа всяко трето дете от 6 до 9 г. е с наднормено тегло или затлъстяване.

За производителите на лекарства добавянето на повече и по-млади пациенти има и огромни финансови ползи. Прогнозата, публикувана от американската инвестиционна банка Goldman Sachs тази седмица, посочва, че новият клас лекарства, базирани на GLP-1 рецепторни агонисти, могат да донесат 100 млрд. долара на фармацевтичните компании до 2030 г.. В сметките не са отчетени продажбите на тези продукти за деца, които вероятно ще ги приемат по-дълго време и от възрастните.

Медицинските проучвания са установили, че лечението действа само дотогава, докато хората продължават да приемат лекарствата, което означава, че в много случаи хората ще ги използват през по-голямата част от живота си, ако искат да запазят теглото си, пише Bloomberg.

По-добри и евтини лекарства за отслабване? Фурорът с Ozempic отприщи „експлозия от иновации“

Лекарствата за диабет хвърлиха диетична индустрия за $76 млрд. в екзистенциална криза


Този текст не съдържа препоръки за употребата на лекарства или някакъв тип реклама. Ако имате наднормено тегло, преди да предприемете действия, задължително се консултирайте с лекар!



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024