По-добри и евтини лекарства за отслабване? Фурорът с Ozempic отприщи „експлозия от иновации“ Снимка: © Getty Images

Фурорът, предизвикан от лекарства като Ozempic, окуражи и други производители да се впуснат в разработването на конкурентни продукти от следващо поколение. Играчите на този перспективен пазар, оценяван в момента на 100 млрд. долара, се увеличават и това поражда надежди за по-добри резултати и по-ниски цени.

Фармацевтичните фирми ускоряват изследванията си в търсене на нови медикаменти, които да предложат под далеч по-удобната форма на таблетки. Разработките им целят и намиране на нова формула за редуциране на мазнините, която да даде възможност на хората да свалят повече килограми, но същевременно да поддържа мускулите.

„Това наистина е експлозия от иновации“, казва д-р Робърт Габей, главен научен директор на Американската диабетна асоциация (ADA). „Ако на пазара има няколко (медикаментозни лечения), това ще повиши конкуренцията и увеличи достъпа“, посочва той, цитиран от Reuters.

Това е добре дошло и на фона на ширещия се проблем в съвременното общество, свързан със затлъстяването. Само в САЩ например над 40% от американците страдат от такова, респективно и търсенето на лечения за намаляване и поддържане на телесното тегло е голямо.

Wegovy на Novo Nordisk и Mounjaro на Lilly, представляващи седмични инжекции, излизащи над 1000 долара месечно в САЩ, първоначално са разработени като лекарства за диабет тип 2. Те са част от група медикаметни, известни като инкретини, помагащи за регулиране на кръвната захар и намаляване на апетита.

Wegovy бе одобрен за лечение на затлъстяване през 2021 г., след като проучванията показаха, че той води до 15% загуба на тегло за 68 седмици, докато Mounjaro, който демонстрира загуба на тегло от над 22% за 72 седмици, се очаква да бъде разрешен по-късно тази година.

На конференцията на ADA Novo Nordisk представи данни от късен етап на проучване на перорална версия на Wegovy, показваща сходни резултати за загуба на тегло с инжекционната форма, когато се използва заедно с диета и физическа активност.

Lilly също разработва хапче. Експерименталната му версия е довела до 14,7% загуба на тегло след 36 седмици, показват данни в среден стадий на изпитване. „Мислим и за онези пациенти, които просто не искат инжекционно средство“, каза старши вицепрезидентът на компанията Джеф Емик.

Lilly представи резултати и от изпитване на следващо поколение препарат за инжекционно прилагане, който демонстрира способност за намаляване на теглото с до 24,2% след 48 седмици.

Лекарство, което може безопасно да осигури редуциране на килограмите с окло една четвърт, би представлявало нов етап в лечението, доближавайки пациентите до резултатите, постигани чрез инвазивна бариатрична хирургия. Ако се докажат, новите терапии за отслабване биха могли да осигурят и други ползи, като например подобряване на здравето на черния дроб, както и на сърдечносъдовата система.

Компании като Structure Therapeutics, Zealand Pharma (ZELA.CO) и Boehringer Ingelheim и Versanis Bio също експериментират в областта. Гигантът Pfizer не остана по-назад, макар тази седмица да обяви, че засега спира работата по препарата си за отслабване заради установени проблеми с безопасността на черния дроб.

Ако се докажат, тези лекарствата ще променят още повече лечението на затлъстяването – подобно на състояние на хипертония или висок холестерол, които могат да се контролират с медикаменти.

Лекарствата за диабет хвърлиха диетична индустрия за $76 млрд. в екзистенциална криза

Лекарства като Ozempic „са началото на ерата на високоефективните и добре поносими лекарства срещу затлъстяване“, казва д-р Аня Ястребова, специалист по лечение на затлъстяването и директор на Центъра за изследване на затлъстяването в Йейл, цитиран от WSJ.

Ако се появят достатъчно нови лекарства, лекарите и пациентите ще могат да изберат най-доброто лечение в зависимост от теглото, възрастта и евентуалните медицински проблеми, свързани със затлъстяването.

„Хората имат различни причини за затлъстяването си. Всеки от тях може да се възползва от различно медицинско лечение, което е насочено конкретно към проблема“, коментира д-р Луис Арон, специалист по лечение на затлъстяването в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024