Pfizer хвърля ръкавицата на Ozempic с диабетично хапче Снимка: © Getty

Фармацевтичната компания Pfizer е разработила перорално лекарство, което според проучванията води до подобна загуба на тегло като хитовата инжекция Ozempic на конкурента Novo Nordisk. Удобството на хапчето може да пренареди този горещ пазар, на който базираният в Ню Йорк производител навлиза.

Резултатите от фаза 2 на клиничните изпитания са представени на медицинска конференция в края на миналата година, но мрежата JAMA едва сега публикува рецензирано проучване. Тестовете са обхванали 411 възрастни с диабет тип 2, които са приемали хапчето на компанията - Danuglipron - два пъти дневно или плацебо.

Телесното тегло е намалено „статистически значително“, след като пациентите са приемали 120-милиграмови или 80-милиграмови версии на Danuglipron в продължение на 16 седмици, установява проучването. При първата група се наблюдава редукция на телесната маса с около 10 килограма за този период от време.

Резултатите от проучването също така показват, че Danuglipron може да бъде толкова ефективен за намаляване на теглото, колкото и нашумелият Ozempic, въпреки че има големи разлики в нивата на дозиране. Предимството му е, че се приема перорално, а не като периодична инжекция. И това може да пренареди пазара, на който само продажбите на Ozempic възлизат на 8,55 млрд. долара. Тази година популярната инжекция се очаква да донесе 12,19 млрд. долара, което е ръст от близо 43%, показва FactSet.

Лекарствата за диабет хвърлиха диетична индустрия за $76 млрд. в екзистенциална криза

Клинично изпитване фаза 3 на Ozempic установи, че възрастните, които са приемали 1-милиграмова версия на инжекцията, са отслабнали средно с около 9,9 килограма за 30 седмици. Тя се поставя веднъж седмично. Медикаментът е разрешен в САЩ за лечение на диабет, но се използва нерегистрирано и за намаляване на теглото.

Novo Nordisk има и друг сходен препрата, Wegovy, който е одобрен за „хронично регулиране на теглото“. Неговото клинично проучване, фаза 3, установи, че възрастни, които приемат 2,4-милиграмова версия на инжекцията всяка седмица, са загубили средно около 33 килограма за 68 седмици.

Danuglipron, Ozempic и Wegovy са част от група лекарства, наречени агонисти на глюкагоноподобния пептид-1. Те имитират произвеждания в червата хормон, наречен GLP-1, който сигнализира на мозъка кога човек е сит.

Лекарствата могат също така да помогнат на хората да се справят с диабет тип 2, тъй като насърчават освобождаването на инсулин от панкреаса, понижавайки нивата на кръвната захар.

През последните години Ozempic и Wegovy на Novo Nordisk се превърнаха в нов вид „чудо“ за отслабване и се сдобиха със световна популярност. Сега явно и Pfizer навлиза в надпреварата.

Холивудски знаменитости, влиятелни личности в социалните медии и технологичният магнат Илон Мъск са сред многото хора, посегнали към популярните инжекции в опит да се отърват от нежеланото тегло.

Експерти предупреждават, че лекарствата могат допълнително да подчертаят опасната култура на диетите, която идеализира отслабването и външния вид. Някои пациенти, които спират приема на лекарствата, се оплакват и от трудно контролируемо възстановяване на теглото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023

Пасажери отказаха да слязат от самолет на WizzAir, след като ги приземиха във Варна вместо в София

Екипажът не е предупредил пътниците за отклонението от маршрута

15:59 - 29.05.2023

Русия нападна Киев с дронове и ракети два пъти в рамките на един ден

Експлозии отекнаха в центъра на Киев в понеделник сутринта

15:40 - 29.05.2023

Радостин Василев напуска парламентарната група на ПП-ДБ

Групата на ПП-ДБ вече ще е с 63 депутати

15:29 - 29.05.2023