"Оземпик" и инсулини отново станаха дефицитни в аптеките в България Снимка: © Getty Images

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила сигнал до Министерството на здравеопазването за пореден проблем с достъпа на пациенти-диабетици до животоподдържащи инсулини за лечението им.

Един от липсващите продукти е "Оземпик инжекционен разтвор", който в последните месеци масово се изкупува от хора без диабет, използващи медикамента заради ефектите му за бързо отслабване.

Изчезването му от аптеките принуждава болните хора да прекъснат лечението си или да сменят терапията си, което "крие сериозни рискове за живота и здравето" им, пише омбудсманът в писмо до министър Христо Хинков.

От МЗ вече предложиха улесняване на процедурата по замяна на аналогови инсулини, така че лекуващите ендокринолози да могат да го правят без задължителните усложнени лабораторни и клинични изисквания на НЗОК.

В сайта на НЗОК за онлайн консултации също има няколко сигнала от пациенти с диабет, които не успяват да си намерят и други видове инсулини като Fiasp и Tresiba. От касата твърдят, че не са получавали сигнали от производителя или от аптеките за проблеми, свързани с доставката.

Това е и вторият казус, за който съобщава Диана Ковачева. Тя цитира писмо на пациентка с диабет, която описва абсурдните си опити да потърси съдействие за липсващия "Tresiba" през институциите.

"Звънях на Изпълнителната агенция по лекарствата може би около 10 пъти след препращане от тях на различни номера с обяснение на проблема и от всички телефони получих един и същ отговор, че при тях няма регистриран сигнал за липса на инсулина", се казва в писмото ѝ. "След което ги попитах кой трябва да подаде сигнал за липсата на инсулина и получих отговор, че сигналът трябва да го подаде фирмата доставчик".

Същият диалог без изход се повторил и при търсенето на информация от Министерството на здравеопазването, които я пренасочили към ИАЛ.

Жената се е принудила да се обади на компанията-вносител на медикамента Novo Nordisk, откъдето обаче я уверили единствено, че "са направили зареждане и няма проблеми с инсулина".

Пациентката, която живее в гр. Рила, обаче твърди, че не е успяла да намери лекарството си както в своя град, така и в Благоевград и в София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024