Пак бомбени заплахи в над 50 училища. Искат биткойни или "терорът ще продължи" Снимка: © Булевард България

Заплахите за поставени взривни устройства в училища в страната продължават. Поне 50 учебни заведения в София са получили имейли за бомба във вторник сутринта, съобщи БНР.

От столичната полиция уточняват, че в две от училищата часовете са преустановени, а навсякъде, където има получена заплаха, децата са изведени в дворовете. Сред засегнатите от новата порция заплахи е пак 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов". Директорът му Диян Стаматов публикува във фейсбук имейла, който е получил:

"Все още не си ме хванал. А съм същият Егор Синянский. А с мен е брат ми Даня Зайнуллин. Руснак, живеещ в България. Вербувал съм много хора в моя легион и съм се снабдил с оборудване за производство на бомби и оръжия. И ние ще стреляме и ще взривим всички училища и университети в София по всяко време. Можете да избегнете това, ако прехвърлите голяма сума биткойни в моя криптопортфейл. Трябват ми вашите пари. Ако няма пари, терорът ще продължи. Ако има пари всичко ще приключи. Ние чакаме", гласи съобщението.

Според приета миналата седмица промяна при подаден сигнал за бомба МВР трябва да прецени дали той е реален или не. Според Стаматов няма правила, спуснати от полицията в писмен формат, за реакция.

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров обяви днес, че правилата са пуснати още в петък и те не дават правомощия на училищните директори сами да решамат за евакуация на учениците и за прекратяване на учебния процес. По думите му това е работа на полицията.

Миналия понеделник и вторник училищата в София и в цялата страна бяха залети от вълна от бомбени заплахи, за които МВР твърди, че са дошли от страна извън ЕС. Бомбените заплахи продължиха в сряда и четвъртък, но за тях бяха арестувани няколко тинейджъри. Полицията се похвали, че в петък и в понеделник не е имало бомбени заплахи.

Във вторник обаче заплахи отново има, като такива са получили и няколко университета в столицата, предава "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024