Пълно мълчание от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН при изслушването в НС за скандала "Гешев" Снимка: © BSP.bg

Изслушването на правосъдния министър Крум Зарков по повод скандалните взаимни обвинения между Иван Гешев и Борислав Сарафов премина в мълчаливото присъствие на депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ".

Единствените въпроси и декларации по темата дойдоха от страна на ПП-ДБ и "Възраждане", като те бяха свързани както с основанията за поставяне на Сарафов под охрана, така и със статута на т.нар. Регентска къща в Боровец, превърната в резиденция на Иван Гешев.

Зарков обясни, че Министерството на правосъдието незабавно е назначило охрана на зам.-главния прокурор по негово писмено искане и в условията на "неотложност".

"По нормалния ред получаването на сигнал за заплаха се получава от административния ръководител на съответния магистрат - а той се чувства застрашен именно от него", подчерта Зарков.

Той отказа да коментира както какъв е срокът, така и какъв е видът и обхватът на охраната, за да "не се нагнетява допълнително напрежението".

"Хвърчат обвинения в извършване на престъпления по върховете на онази институция, която е призвана да ги разследва. Съществува ли в момента в България механизъм, който да позволи независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници? Това е системният отговор на този проблем, който днес възникна изключително неприятно - но не неочаквано. Охрана ще бъде осигурена на който има необходимост, но разковничето на проблема се крие в наказателно производство, което да разсече авторитетно и веднъж завинаги кой е извършил престъпление", каза Крум Зарков.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков (бивш ръководител на НСлС) постави иронично въпроса за това как Гешев е оставен да използва почивната база на прокуратурата в Боровец за свой дом - тема, която беше вдигната от Борислав Сарафов с обвинения в присвояване от главния прокурор.

"Кой живее там, на какво основание е предоставен този комплекс и целта каква е - за почивна база или да живее там родният ни главен прокурор? Моята информация е, че е второто. Твърди се от доста колеги, че там не може да припари прокурор или друг", каза Рашков.

Той се възмути, че Гешев пътува всеки ден от Боровец до София и обратно, и попита какво би станало, ако главният прокурор реши да ползва базата на прокуратурата в Златни пясъци и лети всекидневно в двете посоки

Поставяйки въпрос за обслужващия персонал на базата Рашков обяви: "Има едно голямо куче, за което е направена една голяма къща и стои въпросът г-н главният прокурор ли се грижи за кучето, той ли го храни?".

"Нито имам информация, нито съм се интересувал къде живеят административните ръководители на съдебната власт, нито кой се грижи за техните домашни любимци. Това, което ме интересува, е да бъдат поставени в ситуация да изпълняват задълженията си", каза Зарков.

Той обърна внимание, че ВСС е оставил управлението на имота на главния прокурор за целите на институцията, а не за лично ползване, макар че през 2017 г. е решил да свали определението "почивна база" от класификацията му.

Зарков отново настоя да се приемат промените в Закона за съдебната власт за разследване на главния прокурор, като посочи, че скандалът е превърнал България "в прецедент за цяла Европа, ако не и за света"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024