Паметникът на граф Игнатиев във Варна осъмна съборен на земята Снимка: © Община Варна

Паметникът на граф Николай Игнатиев в центъра на Варна е бил съборен през нощта.

Бюстът е свален на земята от неизвестен извършител, като няма липсващи елементи - т.е. не става дума за опит за кражба, а за пореден протест срещу руските символи в града.

От община Варна съобщават, че паметникът ще бъде демонтиран и прибран за съхранение, докато бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си.

Според зам.-директора на полицията в града Атанас Михов - има записи, които показват, че свалянето на паметника е станало около 30 минути след полунощ. Извършителят е самостоятелен човек, чието лице не се вижда на камерите. По случая е образувано досъдебно производство.

Това не е първият случай на посегателство срещу него след руската военна инвазия в Украйна. През март и през декември 2023 г. той беше заливан с бяла боя, а паметната плоча беше свалена и захвърлена.

Този път металните планки в основата на бюста са били изкривени и изкъртени с лост, а винтовете са скъсани.

"Община Варна призовава гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство във Варна и върху общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др. Общината ще засили контрола и видеонаблюдението с цел превенция и разчита на гражданите за съвместно опазване на собствеността", се казва в информацията на градската управа.

Граф Игнатиев е бил посланик на Русия в Османската империя от 60-те до края на 70-те години на 19 век, като е участвал и в Руско-турската война. Наричан е "Руският княз на българите" и е инициатор на Санстефанския договор, който така и не е изпълнен.

Паметникът във Варна му е издигнат приживе през 1906 г.

Едва няколко десетилетия по-късно се появяват архивни документи, които показват спорната му роля в българската освободителна кауза, подчинена преди всичко на налагането на руските имперски интереси.

Негова депеша от периода на залавянето на Васил Левски и последвалото обесване на Апостола дори кара някои съвременни историци да застъпват хипотеза, че Игнатиев може да има пряко участие в предателството и саботажа срещу българското революционно движение. Историкът Янко Гочев публикува и други записки на Игнатиев, които показват цинично отношение към българското население, описвано от дипломата като хора, които трябва да бъдат превърнати в "послушно оръдие на руската политика".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024