Паметникът на съветската армия беше опакован с лицата на европейския път на България Снимка: © Булевард България

Гигантски банер с историята на България в Европа обгради скелето около Паметника на съветската армия.

Инсталацията показва "европейския път на България" като символично дърво, в чиито корени стоят времената на траките и Римската империя, а най-новите разклонения стигат до присъединяването на страната към ЕС и предстоящото членство в Шенген и еврозоната.

Илюстрирани са и образи на владетелите от Първото българско царство като основателя на държавата хан Аспарух, "Спасителя на Европа" хан Тервел и покръстителя княз Борис-Михаил, през Асеневци и втория Златен век, до възрожденските революционери като Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев, Захари Стоянов.

Почетен е денят на учредяването на Българската екзархия през 1870, подписването на Санстефанския мирен договор от 1878, Съединението на България от 1885 и Независимостта от 1908.

Стефан Стамболов е единственият държавник от модерната държава, който е намерил място на платното, но пътят на България в Европа след падането на комунистическия режим е продължен с приемането в НАТО и ЕС и целите Шенген и еврозона.

Банерът е поставен седмици след монтирането на обезопасителното скеле около паментика, който предстои да бъде преместен от центъра на София след повече от 30 години спорове и бездействие на серия институции. Идеята за опаковането е на областната управа, която го стопанисва, потвърди пред "Дневник" областният управител на София Вяра Тодева.

През 2017 г. бившият областен управител от квотата на "Атака" в кабинета "Борисов 3" Николай Пехливанов дори беше направил опит да подари зоната около паметника на Руското посолство, за да мине поддръжката му на директно финансиране от Москва.

Демонтажът на ПСА все още се бави заради уж изгубените проектни книжа на паметника от 50-те години, които Столичната община би трябвало да съхранява, а не знае къде се намират.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024