Папа Франциск: Демокрацията е в опасност, хората се поддават на популистките "песни на сирените" Снимка: © Getty Images

Папа Франциск пристигна на първото си посещение в Атина, като се срещна с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Той използва визитата си в страната, за да се обърне с предупреждение за опасното ерозиране на демокрацията по света и да призове за завръщане към "добрата политика".

В речта си папата направи препратки към произведения на Аристотел и Омир, като каза, че разочарованите от политиката хора са примамвани от песните на сирените, с които популистите обещават лесни, но нереалистични решения.

"Не можем да не забележим с притеснение как днес - и не само в Европа - виждаме отстъпление от демокрацията", каза папата, цитиран от "Ройтерс".

"Демокрацията изисква участие и ангажимент от страна на всички; после - тя изисква тежък труд и търпение. Демокрацията е сложна, докато авторитаризмът е безапелационен, а лесните отговори на популизма изглеждат привлекателни. В някои общества умората и недоволството може да доведат до скептицизъм спрямо демокрацията. Всеобщото участие обаче е нещо ключово - не само за да постигаме споделените цели, но и защото то отговаря на това, което сме - социални същества, уникални, но и взаимозависими.

В същото време виждаме, че скептицизмът към демокрацията се провокира и от дистанцираността на институциите, от страх за загуба на идентичност, от бюрокрация. Решението не е може да се намери в обсебващия стремеж към популярност, жаждата за видимост и пороя от нереалистични обещания, или подчинението на различни форми на идеологическа колонизация - а в добрата политика. Защото политиката е нещо добро, тя е върховната отговорност на гражданите и е изкуството на общото благо", каза папа Франциск.

Той изрази надежда, че подсилената демокрация ще бъде реакцията срещу "песента на сирените на авторитаризма", а индивидуализмът и безразличието ще бъдат преодоляни от загрижеността на хората към околните.

Последната официална папска визита в гръцката столица беше осъществена още през 2001 г. от папа Йоан-Павел II - историческо събитие, което на свой ред сложи край на почти хилядолетното прекъсване на срещите между ръководителите на католическата и православната църкви.

Папа Франциск беше посетил мигрантския център на остров Лесбос през 2016 г. по време на бежанската криза.

В речта си от президентския дворец в Атина той сравни преживяванията на мигратнтие с "една ужасяваща модерна Одисея".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024