Папа Франциск към българската делегация за 24 май: Поздравявам ви, че въпреки различията сте заедно

Папа Франциск прие българската държавна делегация, която по традиция посещава Рим и Ватикана на всеки 24 май.

Групата този път е ръководена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, като в нея влизат представители на всички парламентарни групи.

От ГЕРБ участва Десислава Атанасова, ПП-ДБ са представени от Атанас Атанасов, "Възраждане" са изпратили Цончо Ганев, а ДПС - зам.-председателя на парламента Филиз Хюсменова. Ирена Атанасова е в делегацията от БСП, а Тошко Йорданов представлява ИТН на срещите във Ватикана.

В делегацията участват още монсиньор помощен епископ на Софийско пловдивска епархия Румен Станев, западноевропейският митрополит Антоний от Светия синод, както и секретарят по култура на Румен Радев Пламен Славов. Посланикът на България във Ватикана Богдан Паташев също присъства на аудиенцията.

"Поздравявам ви за това, че въпреки, че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България", е казал папа Франциск при посрещането на българската делегация, цитиран от пресцентъра на Народното събрание.

Росен Желязков е подарил ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски, изработена със златни и сребърни метални нишки от две сестри от Асеновград. Двете жени са създали и омофора, който беше подарен на папата при посещението му в България през 2019 г.

Желязков е отбелязал, че в делегацията има представители на всички политически сили и че, когато има национални каузи, те са обединени. Папата е изразил радостта си от това, казал е, че го поощрява и, че е прекрасно, че политическите сили са единни, съобщават от НС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024