Парламентарната енергийна комисия отхвърли за 5 минути и двата проекта за отмяна на дерогацията на "Лукойл"

Енергийната комисия в парламента отхвърли и двете актуални предложения за предсрочно прекратяване на дерогацията от европейските санкции за внос на руски петрол за България, от която се ползва руската компания „Лукойл“.

Едното беше внесено само преди ден от Бойко Борисов, Делян Пеевски и Делян Добрев и гласи, че вносът на руски петрол трябва да бъде прекратен на 1 януари 2024 г. Другото предложение беше представено през ноември от групата на ПП-ДБ и то предвижда дерогацията да спре да действа окончателно през март 2024 г.

Извънредното заседание на енергийната комисия, за което председателят ѝ Делян Добрев предупреди още във вторник, е проведено паралелно с пленарното заседание. А според NOVA e то е продължило около пет минути. За това време са отхвърлени и двата варианта за предсрочен край на дерогацията.

Въпреки това очакването е темата да влезе в пленарната зала още в четвъртък - отново според заявка на Добрев.

ЕС наложи санкции за внос на руски петрол и износ на производни от него петролни продукти от началото на 2023 г. - като част на мерките срещу режима в Кремъл заради войната, която започна в Украйна.

През 2022 г. по време на кабинета "Петков", България договори изключение, което ѝ позволи да работи с нефт от Русия до края на 2024 г.

В началото на есента Народното събрание - от втори опит, все пак съкрати срока до 1 октомври 2024 г. За това гласуваха и ПП-ДБ, и ГЕРБ, и ДПС.

Последваха новите опити от ГЕРБ и ДПС за още по-бърза отмяна на дерогацията.

През ноември ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се съгласиха дерогацията за „Лукойл“ да отпадне на две стъпки – първата през януари, а втората през март. Според договорката, която тогава беше обявена:

  • от 1 януари спират квотите за износ,
  • от 1 март 2024 се спира окончателно вносът и преработката на руски петрол.

Така се появи второто отхвърлено днес от енергийната комисия предложение, внесено от ПП-ДБ, но вместо срок 1 март, се появява 15 март. Делян Добрев обяви, че това е причината ГЕРБ да не го подкрепи.

Четвъртият опит на ГЕРБ и ДПС за прекратяване на вноса на руски нефт предсрочно и бързо идва на фона на признанието от вторник сутринта от страна на "Лукойл", че обмисля продажбата на рафинерията в Бургас.

За тази възможност съобщи преди месец финансовият министър Асен Василев пред Financial Times, но тогава руската компания отрече подобен сценарий.

Къде ще са задължителните запаси от нефтени продукти?

След почивките, в които енергийната комисия е заседавала днес по темата с дерогацията, депутатите се върнаха в пленарна зала и обсъдиха друга тема, свързана с горивата. И косвено с "Лукойл".

По предложение на Делян Добрев парламентът прие на първо четене и промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Те предвиждат да бъде отменена разпоредбата, според която 100% от запасите на нефт и нефтопродукти трябва да се съхраняват само на територията на страната.

Това задължение беше прието през октомври - формално по предложение на Йордан Цонев от ДПС, а реално - по идея на Министерството на финансите.

По-късно Добрев реагира, че е "проспал" текстовете и настоя за отмяната им.

Според мотивите - задължението за 100% запаси в страната затруднява вноса на горива, ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на бензиностанциите. Според Добрев то е и в полза на "Лукойл", тъй като над 90% от складовете за горива в страната - в които единствено могат да се съхраняват нефтени продукти, са на руската компания.

Ако новите предложения в закона бъдат приети окончателно, се връща старото положение - до 50 % от нефтените запаси да могат да се съхраняват в други страни от ЕС. Въвежда се и още по-либерален режим - но от 30 юни 2024 г., когато запасите, съхранявани на територията на ЕС, ще могат да бъдат до 70 на сто, а останалите 30% ще бъдат в страната.

Новите поправки ще увеличат и санкциите, които ще се налагат на данъчните складове, ако откажат да предоставят свой капацитет за съхранение и внос на горива.

Именно размера на санкции стана причина от "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане" и "Има такъв народ" да поискат промени между двете четения на законопроекта, второто от които предстои.

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024