Правителството оцеля: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията, бюджета и кворума в НС Снимка: © ScreenShot

ГЕРБ и ДПС ще участват в заседанието на Народното събрание в сряда и ще покажат, че евроатлантическото мнозинство съществува. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след среща със съпредседателя на "Продължаваме промяната" и финансов министър Асен Василев и зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

По време на срещата те са обсъдили всички въпроси, които в последните седмици създават сериозно напрежение между партньорите в управлението. Сред тях е темата за държавния бюджет за догодина, отпадането на дерогацията за внос на руския петрол и координацията между трите формации, които подкрепят правителството.

Компромиси са направени както от страна ГЕРБ, така и от страна на ПП-ДБ.

  • Дерогацията за "Лукойл" за внос и преработка на руски нефт

Отстъпката за рафинерията в Бургас за внос на руски петрол ще бъде отменена в две стъпки - от 1 януари спират квотите за износ, а от 1 март 2024 се спира окончателно вносът и преработката на руски петрол.

"За този преходен период сме се съгласили единствено и само да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишаване на цените на дизел и бензин да не бъдат поети от българските граждани," каза Десислава Атанасова.

Така ГЕРБ все пак отстъпва от исканата незабавна отмяна на дерогацията от европейските санкции срещу руския петрол, която България получи. Тя ѝ дава право на внос и преработка на нефт от Русия до края на 2024 г. Именно за да се избегне драстичното поскъпване на горивата и да се осигурят необходимите количества неруски нет, бяха основните аргументи на ПП-ДБ и премиера Николай Денков да откажат да се прекрати действието на дерогацията незабавно.

"Намереното решение за дерогацията е полезно за българските граждани, защото от една страна се спира износът и парите, които отиват към Русия, от друга страна се гарантира, че няма да има сътресения на вътрешния пазар на горивата", коментира и финансовият министър Асен Василев.

От ДПС също са доволни от договореното.

"Удовлетворени сме, че бяхме чути относно това да спре това изнасяне на печалби към Русия. Тази формула, която намерихме, хем ще удовлетвори българските граждани и пазар, но ще спре износът на средства към Русия и финансиране на войната. Правителството остава", заяви Йордан Цонев.

Предстои финансовото министерство да преработи финансовата рамка на държавта за следващата година, така че отговори на договореното между партьорите в управлението.

  • Бюджет 2024

Приходната част ще бъде намалена с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска от извънредната такса за транзит на руски газ през България, С 2 млрд. лв. се намалява и разходната част на бюджета.

"С договорените промени в бюджета планираните капиталови разходи се свиват с около 2 млрд. лв., колкото е планираната вноска, дължима от "Газпром" за транзитната такса. Така капиталовите разходи стават от малко под 12 млрд. лв. до малко под 10 млрд. лв.', уточни финансовият министър Асен Василев.

Ще се направи списък на приоритетните национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ "Струма", АМ "Хемус" и др.

Изпълнено е и искането на ДПС - да има приоритетен списък с инвестиции за общините, като те ще бъдат уточнени между първо и второ четене. Списъкът ще бъде неразделна част от бюджета, подсигурен със съответния ресурс.

След постигнатото съгласие за финансовата рамка и капиталовите разходите на държавния бюджет, и той ще бъде внесен следващата седмица.

Без повече гласуване с "Възраждане', ИТН и БСП

"Имахме откровен разговор с колегите от ГЕРБ за това, че нито те, нито ние е добре да формираме мнозинство в Народното събрание с БСП и "Възраждане", защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие", коментира Асен Василев.

Заради спорните въпроси около дерогацията за "Лукойл" и финансовата рамка на държавата за следващата напрежението между партньорите в кабинета постави под въпрос бъдещето му. След постигнатото съгласие изглежда "сглобката" ще продължи да работи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024