Парламентът одобри временна комисия за разследване на полицейското насилие от протеста Снимка: © Screenshot

10:05 24-11-2023

Атанас Атанасов оглави временната комисия за полицейското насилие

Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов беше избран за председател на временната комисия, която ще разследва полицейското насилие от протеста срещу БФС. 

Предложението беше прието със 129 гласа "за", като в подкрепа гласуваха представителите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Против номинацията на Атанасов гласуваха 32 депутати от "Възраждане" и 4-ма от "Има такъв народ". 

От партията на Костадин Костадинов настояваха, че временната комисия трябва да се председателства от опозицията в парламента. В тази връзка бяха издигнати и две други кандидатури за нейн ръководител - Цвета Рангелова от "Възраждане" и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". И двете номинации не събраха нужната подкрепа. 

Беше избран и състав на комисията, като разпределението по парламентарните групи е както следва:

ГЕРБ: Рая Назарян, Радомир Чолаков, Маноил Манев

ПП-ДБ: Атанас Атанасов (председател), Надежда Йорданова, Явор Божанков

Възраждане: Светослав Тодоров, Александър Арангелов, Цвета Рангелова

ДПС: Хамид Хамид, Халил Летифов и Валентин Тончев

БСП: Иван Иванов, Иван Ченчев, Христо Проданов

ИТН: Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Станислав Богдански 

09:50 24-11-2023

Парламентът създава временна комисия за полицейското насилие

Със 123 гласа "за" депутатите приеха създаването на временна комисия, която да проверява всички факти и обстоятелства във връзка с полицейското насилие на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС). 

В Народното събрание бяха внесени две предложения - на "Продължаваме промяната-Демократична България" и на БСП, които бяха с различни имена и акцент. Текстът на ПП-ДБ предвиждаше създаването на комисия за "неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани". БСП искаше изясняване на фактите, свързани с "превишаването на правомощия при използването на физическа сила и помощни средства от полицейските органи на МВР".

В крайна сметка обаче двете предложения бяха обединени в общ текст на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Полученият краен вариант е, че комисията ще проучи "всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред, във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, както и с употребата на физическа сила и помощни средства от служители на МВР по време на провеждането му". 

Формулировката на ГЕРБ е доста по-неутрална в сравнение с тази на ПП-ДБ и в нея беше добавено да се проучи и какви действия е предприела общината по време на протеста. Комисията ще трябва да установи дали е спазен още закона за МВР, закона за митингите и манифестациите.

Предложението беше прието с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ, БСП за България и "Има такъв народ".

Депутатите на "Възраждане" се въздържаха, а тези на ДПС гласуваха "против" - каквато заявка даде по-рано и лидерът ѝ Делян Пеевски. Санкционираният по закона "Магнитски" съпредседател на Движението по-рано заяви, че парламентът не трябва да разследва полицейското насилие и смята, че служителите на МВР са свършили добра работа. 

Пеевски е и един от най-големите защитници на вътрешния министър Калин Стоянов, след като от ПП-ДБ поискаха оставката му заради несправяне с безредиците от протеста.

09:20 24-11-2023

Изборът на подуправител на НЗОК се отлага

Парламентът отлага избирането на подуправител на НЗОК за следващата седмица. Вместо това депутатите ще гласувах проекторешенията за създаване на временна анкетна комисия за проверка на факти обстоятелства във връзка с полицейското насилие на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

 

09:00 24-11-2023

Започва заседанието на Народното събрание

Редовното заседание на Народното събрание започва. 

В дневния ред е предвидено гласуване за избора на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Кандидатурата за позицията обаче е само една и е направена от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Предвидени са още обсъждания и гласувания на първо четене за промени в данъчните закони, включително Законът за данък върху добавената стойност, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за данъците върху доходите на физическите лица и Законът за местните данъци и такси.

Очаква се министърът на финансите Асен Василев да бъде изслушан в парламента относно набиране на проекти от общините в България, които да бъдат предвидени за финансиране от държавния бюджет през 2024 г. 

 

07:50 24-11-2023

Депутатите избират из между една кандидатура за подуправител на НЗОК

Депутатите избират за първи път в петък подуправител на Националната здравна осигурителна каса (НЗОК), но кандидатурата за поста се оказа само една.

Единственото предложение за подуправител на Здравната каса е направено от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която номинира проф. Момчил Мавров.

Досега кой ще заема тази длъжност се избираше директно от управителя, но това беше променено през септември след поправки в Закона за здравното осигуряване. Те също така утвърдиха, че подуправителят ще поема ръководството на НЗОК при предсрочно прекратяване на мандата на управителя до избирането на нов такъв от Народното събрание.

По-рано през годината беше избран управител на НЗОК, като и за този пост кандидатурата беше само една. "Продължаваме промяната-Демократична България" номинираха бившия банкер Станимир Михайлов, който беше избран с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Сега се очаква Мавров да бъде избрана със същите гласове в пленарна зала.

Кандидатурата на Мавров вече беше одобрена от здравната комисия в парламента. По време на изслушването пред депутати номинираният каза, че ще си партнира и с всички партии в Народното събрание и ще се придържа към експертността на своята длъжност.

Като свои основни приоритети той зададе работа по интеграцията на информационната система на НЗОК с Националната здравноинформационна система (НЗИС) и осъществяване на контрол от Здравната каса над договорните ѝ партньори в реално време.

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024