Парламентът иска ревизия на Плана за възстановяване заради ТЕЦ-овете Снимка: © Getty Images

Народното събрание ще задължи правителството да поиска преразглеждане на условията за ограничаване на мощностите на топлоелектрическите централи на въглища с ЕК.

Графикът за намаляване на емисиите в следващите няколко години е част от условията по Плана за възстановяване и устойчивост.

Той обаче вече беше нарушен през 2022 г., след като Русия нападна Украйна, пазарът на електроенергия и вносът на газ излезе от релси, а България използваше мощностите на въглищните ТЕЦ-ове, за да продава ток на Гърция и Румъния.

Казусът беше атакуван едновременно от ГЕРБ, които обвиняват предходното правителство на Кирил Петков за прекалени отстъпки пред ЕК, както и от ПП, които на свой ред прехвърлят отговорността на по-ранния кабинет на Бойко Борисов.

Така или иначе - най-големите парламентарни групи са съгласни, че преразглеждане на Плана ще трябва да има заради значението на въглищните централи за енергетиката, а войната в Украйна дава възможност тази позиция да се защитава в Брюксел.

Очаква се да бъдат преразгледани и още три условия в Плана:

  • проектът за инсталация за батерии с мощност от 6000 мвтч ще бъде преформатиран в "грантова схема за физически и юридически лица с максимална подкрепа 50% и 50% частно съфинансиране", съобщава в. "Сега".
  • изграждането на нови ВЕИ-мощности за 1.4 гигавата и батерии ще бъде заменено с пренасочване на средствата за развитие на мрежата
  • проектът за производство на ток и топлоенергия от геотермални източници ще се смали, за да може половината от предвидените публични средства да се насочат към саниране на жилищни сгради.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024