Плавният акцизен календар на тютюневите изделия е одобрен от парламента Снимка: © Getty Images

Предложението на служебния кабинет за въвеждане на етапен акцизен календар за тютюневите изделия за четиригодишен период, считано от 1 март 2023 г., беше одобрено на първо четене в Народното събрание.

Измененията предвиждат балансирано и умерено увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и на електронните цигари с никотин.

Текстовете вече бяха обсъдени в Комисията по бюджет и финанси, а 141 гласа "за" ги подкрепиха и на първо четене в пленарна зала.

Според експерти подходът е логичен и рационален, тъй като по този начин ще се избегне риска от шоково поскъпване на цигарите и другите категории продукти, на фона на очакваната ревизия на европейската акцизна директива.

Плановете на служебния кабинет срещат подкрепа при голяма част от тютюневата индустрия. Оттам коментират, че заложеното в акцизния календар води до предвидимост за бизнеса, в синхрон с практиките на ЕС. С това се избягва и предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни търговски интереси и решения.

Очакванията са предложението да бъде подкрепено и на окончателните гледания в комисия и в зала, тъй като включеното в календара ще генерира много повече допълнителни приходи в държавната хазна. От бранша отбелязват още, че със сегашното предложение на служебния кабинет са предвидени и нормални срокове на влизане в сила на промените.

Ръстът, който се предвижда, е около 5%, балансирано и плавно, много под високите нива на инфлацията у нас.

Увеличението, което би могло да се очаква за цигарите, е само от около 20-30 ст, като обаче се запазва предимството на бездимните изделия и електронните цигари – те ще продължат да бъдат с преференциално и в пъти по-ниско облагане спрямо цигарите.

Въпреки акцизния календар, дори и в края на периода, България ще бъде отново с най-ниските ставки акциз в ЕС и под средните нива в общността.

Акцизите на тютюневите изделия у нас не са пипани през последните близо 5 години и затова сегашното предложение на кабинета изглежда повече от логично и адекватно, и не би следвало да бъде подвластно на определени популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които да са в ущърб на приходите в бюджета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023