Снимка: © Народно събрание

Парламентът отхвърли предложението на БСП България да преговаря директно с Русия за доставка на ваксината срещу Covid-19 Спутник V.

Управляващите от ГЕРБ обявиха, че правителството задължително ще изисква „зелена светлина“ от Европейската комисия за покупка на ваксини, получили разрешение в държави извън ЕС.

В хода на дебатите те не изключиха нуждата от бърза реакция за доставка на още ваксини, но казаха, че това трябва да се случи със спазване на европейското законодателство и одобрението на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

„Трябва да гарантираме на българските граждани не само достатъчно количество, но и достатъчно качество“, каза ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. „Чия ще е отговорността, ако ние решим да престъпим правилата и осигурим ваксини чрез директно преговаряне с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване?“.

Социалистите казаха, че това е единствената възможност за бърза доставка на препарати срещу Covid, тъй като ваксинационната кампания страда от липсата на обещаните доставки от AstraZeneca. Те обвиниха управляващите, че се „крият“ зад ЕК и не поемат отговорност в полза на българските граждани.

От ГЕРБ веднага контрираха чрез Христо Гаджев, който обяви, че Русия е сред страните, опитващи да използват ваксините за геополитика, чрез помощта на БСП.

ДПС останаха неутрални в дебатите. ВМРО подкрепиха ГЕРБ, обявявайки, че скоро ЕМА ще одобри Спутник V, а от НФСБ застанаха на страната на най-голямата опозиционна партия.

Две държави вече сключиха преговори с Русия за доставка на ваксината, разработена от института "Гамалея", независимо че Европейската агенция по лекарстваа все още не е одобрила препарата. Първа беше Унгария, а едностранното решение на словашкия премиер Игор Матович да направи тайна покупка доведе до политически скандал. 


Защо ваксината на AstraZeneca скара ЕС и с Австралия

Политически скандал в Словакия заради тайна поръчка на Спутник V


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ