Парламентът отново не заработи. Депутатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не влязоха в зала Снимка: © Screenshot

Новината е обновена на 15 декември в 10:45 ч.


За втори път тази седмица парламентът няма да работи - насроченото пленарно заседание в петък се провали заради липса на кворум. Това се случи, след като депутатите от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС не влязоха в зала.

Бяха направени два опита за събиране на кворум, но в залата се регистрираха само 68 народни представители - само представителите на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

За да има заседание са необходими минимум 121 депутати, затова председателят на Народното събрание Росен Желязков отмени заседанието и разпусна депутатите.

В програмата за петък бяха предвидени да се гласуват бюджетите на Здравната каса и ДОО, както и да бъде изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Управляващите и ДПС обаче дадоха знак, че няма да работят днес, след като внесоха проекторешение, в което предлагат петък (15 декември) да бъде почивен ден, а вместо това Народното събрание да проведе извънредни заседания следващата седмица в понеделник и вторник. Причините за предложението обаче не станаха ясни.

Председателят на ПП-ДБ Кирил Петков оправда неявяването на управляващите и ДПС в зала с това, че останалите групи в парламента "подготвяли циркове". Той увери, че Народното събрание ще работи извънредно в понеделник и вторник следващата седмица и се надява "дотогава политическите фанфари да спрат".

Това е вторият пореден ден, в който парламентът няма да работи. Само ден по-рано законодателният орган беше принуден да прекъсне работата си заради PR-акция на Костадин Костадинов и "Възраждане" във връзка с демонтажа на Паметника на съветската армия в София.

Депутатите на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" демонстративно оградиха трибуната на Народното събрание и не позволиха достъпа на други депутати до нея, за да изразят несъгласието си с демонтажа на съветския паметник.

Проваленото заседание в петък им даде нова възможност за нападки срещу управляващото мнозинство, като лидерката на БСП Корнелия Нинова обобщи ситуацията с думите: ''Банкетът победи бюджета''. Тя обаче не видя грешка в това, че точно нейната група предизвика спря работата на парламента ден по-рано. Нинова оправда акцията с това, че тя била, за да "се спре варварството, което се извършва на паметника на съветската армия''.


"Възраждане" спретна флашмоб в НС заради Паметника на съветската армия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024