Парламентът прекъсна работа заради лют скандал между Пеевски и Кирил Петков

Народното събрание прекъсна работата си извънредно, след като Кирил Петков и Делян Пеевски влязоха в невиждан досега скандал от местата си в пленарната зала.

В спора на висок тон се включи и Йордан Цонев (ДПС), а Десислава Атанасова (ГЕРБ) се опита да се намеси, за да го прекрати - неуспешно.

Размяната на реплики не влезе в микрофоните, но продължи около 10 минути, докато от трибуната "Възраждане" се упражняваха в груби обиди по адрес на ПП-ДБ, без реакция на председателството.

Накрая Корнелия Нинова поиска спиране на заседанието.

"Тук се чуват такива думи и взаимни обвинения, че това не може да продължава като управление на държавата. Излезте отвън да се разберете като мъже", каза Нинова, повтаряйки една от репликите си към Бойко Борисов, с които стана известна още като редови депутат от БСП.

Това накара Пеевски да се скара и с нея от мястото си.

"Не ми викай на мен, г-н Пеевски. Основният виновник за това е Бойко Борисов, а сега ви гледа сеира", каза Нинова.

В този момент Борисов реши да напусне пленарната зала, а минути по-късно Росен Желязков разпусна заседанието.

Целият скандал избухна в разгара на обсъждането за избор на нов зам.-управител на НЗОК - кандидатура на ГЕРБ, която е силно критикувана.

Предложението влезе в дневния ред на парламента като извънредна точка по искане на "Възраждане", които уж не подкрепят кандидатурата на Момчил Мавров и не са съгласни подуправител да се избира от Народното събрание (вместо да се назначава от управителя, както беше досега).

Това накара ПП-ДБ да заподозрат, че "Възраждане" ще свалят кворума и формално ще помогнат на ГЕРБ и ДПС да си изберат човек, който няма подкрепата на мандатоносителя.

Извън залата Петков обяви пред журналистите, че е казал на ДПС, че "никога няма да глаусва за някого, за когото има съмнения за лобизъм.".

Депутатът от ПП-ДБ Росица Пандова-Йовкова обяви, че има информация за прокурорско разследване срещу номинирания, което поставя под сериозно съмнение дали парламентът трябва да му повери бюджета на НЗОК.

Костадин Ангелов контраатакува, като обяви, че "един журналист от "Капитал" се опитва да компрометира кандидата на ГЕРБ за управител на НЗОК, а сега гледаме същата постановка".

Той призна, че е имало подаден сигнал до ДАНС и проверка на прокуратурата, но тя е прекратена, защото "няма данни за извършено престъпление".

"Сигналът, който е пуснат, отново е активно мероприятие на един и същи човек", обяви Ангелов и атакува не само в. "Капитал", а и избраният неотдавна управител на НЗОК Станимир Михайлов, който "не знае къде се намира и няма понятие от здравна система".

Искрен Митев от ПП-ДБ репликира Ангелов, като поиска да разбере откъде депутатът от ГЕРБ разполага с информация за спряна проверка, след като тя не е публична.

Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) напомни на ГЕРБ и че в началото на общото управление е бил предложен механизъм за взаимен контрол на номинациите в регулатори, за да "си спестим този резил".

Ангелов обаче продължи с персоналните атаки - както срещу Арабаджиев, така и срещу неприсъстващия в залата на парламента управител на НЗОК Станимир Михайлов.

"Вие да говорите за морал, чест, достойнство - човек, който излъга избирателите, че ако не бъде избран за кмет на Ловеч, ще си подаде оставката (Арабаджиев беше кандидат на местните избори и за кмет, и за общински съветник, б.р.), то чак ми е неудобно да говоря с хора, които лъжат", каза още Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024