Парламентът привиква спешно финансовия министър заради бюджета Снимка: © Булевард България

Служебният министър на финансите Росица Велкова ще бъде повикана на изслушване в 48 Народно събрание, за да изнесе информация за състоянието на Бюджет 2022 г. и да представи идеите на МФ за бюджета за следващата година.

Очаква се това да се случи в петък, 21 октомври, на третия ден от работата на новия парламент.

Делян Добрев анонсира, че към момента има съгласие само по предложението за удължаване на компенсаторната мярка с таван на цената на тока за бизнеса до 250 лв и през цялата 2023 г.

Това е решението от срещата на ГЕРБ, ПП и БСП в понеделник. Двете най-големи парламентарни групи решиха да се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за разговори по бюджета и социалната политика в новия парламент.

Бившият вицепремиер Калина Константинова, Искрен Арабаджиев и Венко Сабрутев са представителите на ПП, които дойдоха на срещата с екипа на Социалистическата партия.

"Обсъждахме основни приоритетни мерки, които са за подкрепа на бизнеса и хората, и приемане на най-важните законопроекти в следващите месеци, които са условие за получаване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост. 2.6 млрд. лв. са на карта, ако не се придвижим бързо със съставянето на комисиите и законодателните инициативи. Не би трябвало политическата нестабилност да е повод, който да не позволи приемането на това ключово законодателство. Ще изискаме изслушване на министъра на финансите, за да видим изпълнението на бюджета и да се подготвим изключително бързо за преговорите и приемането на следващия бюджет", каза Константинова след срещата.

ГЕРБ участват с бившия финансов министър Кирил Ананиев, Делян Добрев и Александър Иванов.

"Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните партии, тъй като се формираха разходи и дефицити, които ще утежнят бюджета за следващата година. Тук възниква въпросът за размера на дефицита и неговото финансиране. Знаете какво е отношението на международните и на вътрешните пазари по отношение на емисиите на служебното правителство. Нашата програма също се предвижда да се продължат компенсациите за бизнеса. Мнението ни е, че трябва да се облегнем основно на бюджета за 2022 г. и да продължат мерките от тази в следващата година", каза Ананиев.

"Тази зима и следващата 2023 г. ще бъдат най-трудните от 1997 г. досега. Защо? Защото последните данни на БНБ показват очакван растеж от 0,1%", каза Делян Доберв. "Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата искаха харчене", завърши той.

Йордан Цонев от ДПС също пристигна на срещата.

"Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Проблемът е как дефицитът ще се компенсира, след като дълговите пазари са в комплицирано състояние. Не само за България, за цяла Европа. Прогнозата е, че ситуацията ще се усложнява. Нямаме общо решение, никакво. Всички сме на мнение, че трябва да продължат компенсациите за бизнеса и населението. Въпросът е как това ще се случи, в какви размери и откъде ще се финансира това. Затова е изключително важно да има мнозинство, което да поеме отговорност за тези политики. Ситуацията в Европа и у нас ще се влошава драстично и това е видно", каза Цонев, като коментира, че не е оптимист в това отношение.

Корнелия Нинова (БСП) е предложила и "мерки за надграждане" на социалната политика.

"Представихме таван на цените, две тарифи, подкрепа за цената на тока за икономиката, увеличаване на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсии - как това би се отразило на дефицита, как той да бъде покрит. Останахме отворени за следваща среща, след като изслушаме министъра на финансите", каза Нинова. По думите ѝ срещата е била "ползотворна", като изрично подчерта, че това не са преговори за мнозинство.

ДБ, "Български възход" и "Възраждане" обявиха, че няма да влизат в преговори.

"Това е тяхно решение, разбира се, може би това показва, че тези теми не са важни за тях. За нас те са най-важни, особено в следващите зимни месеци", каза Нинова.

Тя обяви, че е свикала срещата изпреварващо преди свикването на 48 Народно събрание, "защото, има или няма правителство, бюджетът е сигурно събитие - трябва да го приемем, до каквито и разногласия да стигнем помежду си като парламентарни групи".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023