Парламентът привиква спешно финансовия министър заради бюджета Снимка: © Булевард България

Служебният министър на финансите Росица Велкова ще бъде повикана на изслушване в 48 Народно събрание, за да изнесе информация за състоянието на Бюджет 2022 г. и да представи идеите на МФ за бюджета за следващата година.

Очаква се това да се случи в петък, 21 октомври, на третия ден от работата на новия парламент.

Делян Добрев анонсира, че към момента има съгласие само по предложението за удължаване на компенсаторната мярка с таван на цената на тока за бизнеса до 250 лв и през цялата 2023 г.

Това е решението от срещата на ГЕРБ, ПП и БСП в понеделник. Двете най-големи парламентарни групи решиха да се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за разговори по бюджета и социалната политика в новия парламент.

Бившият вицепремиер Калина Константинова, Искрен Арабаджиев и Венко Сабрутев са представителите на ПП, които дойдоха на срещата с екипа на Социалистическата партия.

"Обсъждахме основни приоритетни мерки, които са за подкрепа на бизнеса и хората, и приемане на най-важните законопроекти в следващите месеци, които са условие за получаване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост. 2.6 млрд. лв. са на карта, ако не се придвижим бързо със съставянето на комисиите и законодателните инициативи. Не би трябвало политическата нестабилност да е повод, който да не позволи приемането на това ключово законодателство. Ще изискаме изслушване на министъра на финансите, за да видим изпълнението на бюджета и да се подготвим изключително бързо за преговорите и приемането на следващия бюджет", каза Константинова след срещата.

ГЕРБ участват с бившия финансов министър Кирил Ананиев, Делян Добрев и Александър Иванов.

"Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните партии, тъй като се формираха разходи и дефицити, които ще утежнят бюджета за следващата година. Тук възниква въпросът за размера на дефицита и неговото финансиране. Знаете какво е отношението на международните и на вътрешните пазари по отношение на емисиите на служебното правителство. Нашата програма също се предвижда да се продължат компенсациите за бизнеса. Мнението ни е, че трябва да се облегнем основно на бюджета за 2022 г. и да продължат мерките от тази в следващата година", каза Ананиев.

"Тази зима и следващата 2023 г. ще бъдат най-трудните от 1997 г. досега. Защо? Защото последните данни на БНБ показват очакван растеж от 0,1%", каза Делян Доберв. "Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата искаха харчене", завърши той.

Йордан Цонев от ДПС също пристигна на срещата.

"Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Проблемът е как дефицитът ще се компенсира, след като дълговите пазари са в комплицирано състояние. Не само за България, за цяла Европа. Прогнозата е, че ситуацията ще се усложнява. Нямаме общо решение, никакво. Всички сме на мнение, че трябва да продължат компенсациите за бизнеса и населението. Въпросът е как това ще се случи, в какви размери и откъде ще се финансира това. Затова е изключително важно да има мнозинство, което да поеме отговорност за тези политики. Ситуацията в Европа и у нас ще се влошава драстично и това е видно", каза Цонев, като коментира, че не е оптимист в това отношение.

Корнелия Нинова (БСП) е предложила и "мерки за надграждане" на социалната политика.

"Представихме таван на цените, две тарифи, подкрепа за цената на тока за икономиката, увеличаване на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсии - как това би се отразило на дефицита, как той да бъде покрит. Останахме отворени за следваща среща, след като изслушаме министъра на финансите", каза Нинова. По думите ѝ срещата е била "ползотворна", като изрично подчерта, че това не са преговори за мнозинство.

ДБ, "Български възход" и "Възраждане" обявиха, че няма да влизат в преговори.

"Това е тяхно решение, разбира се, може би това показва, че тези теми не са важни за тях. За нас те са най-важни, особено в следващите зимни месеци", каза Нинова.

Тя обяви, че е свикала срещата изпреварващо преди свикването на 48 Народно събрание, "защото, има или няма правителство, бюджетът е сигурно събитие - трябва да го приемем, до каквито и разногласия да стигнем помежду си като парламентарни групи".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022