Липса на кворум отложи вота на недоверие, след като ГЕРБ и ДПС напуснаха залата (Обновена) Снимка: © Булевард България
15:30 16-11-2023

Липса на кворум отложи прегласуването на вота на недоверие

Вотът на недоверие срещу кабинета "Денков" ще бъде гласуван отново, но на заседание в петък. До това се стигна заради липса на кворум в пленарната зала.

Преди първото гласуване депутатите на ГЕРБ и ДПС напуснаха демонстративно залата и така само 127 народни представители се включиха във вота. Той беше неуспешен, тъй като гласовете на БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия депутат Радостин Василев не бяха достатъчни, за да свалят правителството.

Георги Свиленски от БСП обаче поиска прегласуване с мотивите, че не може това важно решение да се взима пред празна зала. Прегласуването ще се случи в утрешния ден, тъй като при проверка на кворума само представителите на ПП-ДБ се регистрираха.

14:40 16-11-2023

Очаква се прегласуване на вота на недоверие

Веднага след първото гласуване депутатът от БСП Георги Свиленски поиска прегласуване и почивка, като призова депутатите от ГЕРБ и ДПС да се върнат в залата и да дадат своя глас.

Председателят на парламента Росен Желязков обяви 15-минутна почивка. След нея само 64 народни представители се оказаха в пленарната зала, заради което беше обявена допълнителна почивка. Предстои прегласуване.

14:35 16-11-2023

ГЕРБ и ДПС напуснаха залата преди вота на недоверие

Депутатите гласуват втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков". Точно преди гласуването парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала.

Така "за" сваляне на правителството гласуваха единствено от опозицията в лицето на БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия депутат Радостин Василев. Ето и крайният резултат от вота:

  • ГЕРБ - 0
  • ПП-ДБ - 61 "против"
  • "Възраждане" - 35 "за"
  • ДПС - 0
  • БСП - 20 "за"
  • ИТН - 10 "за"
  • Независим депутат - 1 "за"

Опозицията иска оставката на цялото правителството заради това, което те наричат "провал в политиката по отбрана и национална сигурност". Инициативата беше започната от БСП още преди местните избори, след като първият вот срещу правителството през октомври се провали. Тогава опозицията в парламента обвини управляващите в "безотговорна политика" и "провал в енергийния сектор". Гласовете им обаче не бяха достатъчно, за да свалят кабинета.

14:30 16-11-2023

Дерогацията остава - поне засега

Дерогацията за внос на руски петрол няма да бъде прекратена - поне засега. Предложението на ГЕРБ тя да отпадне в 3-дневен срок не беше прието.

94 народни представители гласуваха "за" отмяната, от които всички бяха от групите на ГЕРБ и ДПС. "Има такъв народ" и независимия депутат Радостин Василев не участваха в гласуването.

  • ГЕРБ - 59 "за"
  • ПП-ДБ - 61 "въздържал се"
  • Възраждане - 35 "против"
  • ДПС - 35 "за"
  • БСП - 20 "против"
14:00 16-11-2023

Парламентът решава дали дерогацията за руския петрол да отпадне по-рано

Вместо да решават дали да свалят настоящото правителство, депутатите обсъждат дали дерогацията за внос на руски петрол да отпадне в тридневен срок. Народните представители промениха програмата си за деня и отложиха вота на недоверие до взимането на решение за дерогацията.

Предложението, което се обсъжда в пленарната зала, е на ГЕРБ и е подкрепено от ДПС. То предвижда промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки за Русия. Вносител на законопроекта е депутатът Делян Добрев, който посочва в мотивите си, че запазването на действието на дерогацията не е необходимо.

Предложените текстове предвиждат отмяната на дерогацията за „Лукойл Нефтохим Бургас" изцяло да преработва петрол с неруски произход, а Агенция „Митници” да следи за изпълнение на задължението.

Предишното редовно правителство с премиер Кирил Петков издейства изключение за "Лукойл" от общата европейска забрана за внос на руски нефт и петролни продукти на територията на ЕС. Съвсем наскоро Народното събрание прие, че действието на това изключение ще приключи предсрочно - на 1 октомври 2024 г. Позволената от ЕС дерогация е до края на 2024 г., след което санкциите срещу Русия и забраната за внос на руски петрол в България щяха да отпаднат така или иначе.

Сега обаче ГЕРБ и ДПС искат тя да отпадне още по-скоро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024