Парламентът се готви да изпрати 100 бронирани машини БТР на Украйна Снимка: © Getty Images

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС подготвят проект на решение, с което България да изпрати за първи път бронирани машини на Украйна. Това обяви депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в интервю за bTV.

Става дума за изпращането на бронетранспортьори (БТР) - високопроходими бойни машини. Мирчев обясни, че те ще бъдат взети от складовете на МВР, а не от резервите на българската армия.

Очаква се приблизителната бройка за доставката да бъде около 100 такива машини, но МВР ще направи първо оценка на наличността.

"Това са бронирани машини, които са били във вътрешни войски покрай възродителния процес. По някаква причина МВР са решили да се запасят с тях, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост", каза депутатът от ПП-ДБ.

Част от БТР-ите, които ще изпратим, обаче са технически неизправни. Според Мирчев това няма да е проблем за украинските сили, тъй като те са доказали, че "могат да правят всичко с това, което получат".

Евентуалното изпращане на тези оръжия ще бъде част от нов трети пакет военна помощ за Киев, като намеренията на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС това да бъде реализирано бързо.

Новината идва, след като миналата седмциа украинският президент Володимир Зеленски посети България по покана на премиера Николай Денков. В същия ден парламентът одобри втори пакет военна помощ за Киев и прие декларация в подкрепа на членството на страната в НАТО.

Кабинетът ще преразгледа предложението на САЩ

Ивайло Мирчев обясни още, че във фокуса на депутатите ще бъде и предложението на Вашингтон България да получи до 200 млн. долара за закупуването на нови оръжия. Сделката е била предложена на служебното правителство на Гълъб Донев през декември 2022 г., но то така и не я е договорила. Условието е било страната ни да даде на Украйна своите стари съветски оръжия, сред които и ракети C-300.

Депутатът от ПП-ДБ каза, че настоящият кабинет е готов да преразгледа идеята, ако тя все още важи.

Служебният кабинет не се е разбрал със САЩ за до 200 млн. долара в ново оръжие срещу старо за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024