Парламентът се събира извънредно, за да гласува ново правителство Снимка: © Народно събрание

Депутатите се събират днес в парламента на извънредно заседание, на което ще гласуват кабинета, предложен за съставяне с втория мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Народните представители ще обсъждат и гласуват по три точки, включени в дневния ред - избор на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на такъв. Списъкът с министри беше обявен в петък от кандидат-премиера Николай Денков и Мария Габриел (ГЕРБ), която е кандидат за поста вицепремиер и министър на външните работи.

За да бъде избрано следващо редовно правителство, предложението за такова трябва да получи подкрепата на поне половината от присъстващите народни представители. Ако всички депутати са в залата, това прави поне 121 депутати. Парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разполагат с нужното мнозинство, тъй като общо имат 132 депутати.

БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" обявиха, че ще гласуват против предложения кабинет, докато все още не е ясно как точно ще гласува ДПС.

Ако проектокабинетът събере нужната подкрепа, това ще бъде първото редовно правителство на България от точно година насам. Последният кабинет с премиер Кирил Петков беше свален в края на юни 2022 г. и оттогава насам страната се управлява от служебен Министерски съвет, назначен от президента.

Това ще бъде и първото правителство в съвременната история на България, реализирано с втория мандат. За първи път се въвежда и ротационен принцип на управление, който предвижда премиер за първите 9 месеца да бъде Николай Денков, а след това Мария Габриел да заеме поста за оставащите 9 месеца. Това гласи споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като съставът от министри следва да остане същият. Тази процедура минава през оставка на Денков, ново връчване на мандати от президента и ново гласуване на правителство в Народното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024