НОИ обезсмисли искането на ПП-ДБ за извънредно заседание на парламента Снимка: © Булевард България

"Продължаваме промяната - Демократична България" са поискали извънредно свикване на Народното събрание в сряда, 15 май, за да се вземе решение за "задължаване на НОИ и правителството да изпълнят бюджета" в частта му за актуализацията на пенсиите.

Искането е подписано от 50 народни представители, или повече от една пета от депутатите - т.е. формално председателстващият парламента ще е длъжен да свика заседанието.

Междувременно обаче НОИ обезсмисли искането на ПП-ДБ, като взе решение за увеличение на пенсиите с 11% - както е по Бюджет 2024 - вместо с 10%, каквито спекулации имаше по-рано.

Надзорният съвет на института е подкрепил предложението на служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов след критиките от страна на бившия министър на финансите Асен Василев за готвена "кражба" от заделените пари за актуализацията на пенсиите.

Според изказване на Иванов - решението на НОИ е било подкрепено от всички членове на Надзора, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, които са гласували "въздържал се".

Казусът възникна заради предварителната информация, че НОИ може да намали процента на увеличение от 1 юли заради по-ниската от прогнозната инфлация.

"От въвеждането на механизма за осъвременяване на пенсиите.. досега не е имало случай на намаляване на процента на осъвременяване при разлика между прогнозните и окончателните данни", се казва в мотивите на ПП-ДБ.

Тяхното предложение за решение на парламента беше да се задължат представтителите на Министерския съвет в Надзора на НОИ да "подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите в размер на 11%".

NOI Sgrada Nova Служебният кабинет даде „заден“- няма да реже ръста на пенсиите, приет от парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024