Партията на Льо Пен увеличава преднината си. Макрон видя риск от "гражданска война" Снимка: © Getty Images

Крайнодесният "Национален фронт" на Марин льо Пен е напът да се превърне в най-голямата политическа сила във Франция и продължава да увеличава преднината си. Това показват нови социологически проучвания дни преди първия тур от предсрочните парламентарни избори в страната.

Партията отчита ръст на подкрепа от 0,7 пункта до 35,4 % в данни, цитирани от "Bloomberg". Левият алианс, който обединява социалисти, комунисти, зелени и крайнолявата партия "Непреклонна Франция", е втори с 28,1 %. Партията "Ренесанс" на президента Еманюел Макрон и нейните съюзници все още изостават на трето място с 20,6%.

След загуба на европейските избори по-рано този месец френският президент разпусна парламента и свика предсрочни избори. Те ще се проведат в два тура на 30 юни и 7 юли. Според три публикувани досега проучвания центристката коалиция на Макрон ще загуби вота и ще заеме третата позиция.

Самият Макрон определи партиите отдясно и отляво като "заплаха" за страната и предупреди, че може да се стигне до "гражданска война".

"Смятам, че за решенията, които дава крайната десница, не може да става и дума, защото тя категоризира хората по отношение на тяхната религия или произход и затова [ако е на власт] може да доведе до разделение и до гражданска война", каза той в интервю в понеделник.

Президентът отправи същата критика към крайнолявата партия "Непреклонна Франция" (LFI), която е част от коалицията Нов народен фронт.

"И в този случай се крие риска от гражданска война, тъй като те категоризират хората единствено по отношение на техните религиозни възгледи или общността, към която принадлежат, което в известен смисъл е средство да оправдае изолирането им от по-широката национална общност. В този случай ще се стигне до гражданска война с онези, които не споделят същите ценности", каза той.

Водачът на "Национален фронт" Джордан Бардела разкритикува казаното от Макрон и заяви, че "един президент не бива да говори така". Коментарът му дойде няколко часа, след като крайната десница публикува своята предизборна програма. В нея тя обещава да ограничи имиграцията и да премахне правата за гражданство на децата, родени и отгледани във Франция от чужди граждани.

При представянето на програмата в Париж Бардела каза, че дългосрочният приоритет на партията е да "изправи Франция отново на крака" чрез въвеждане на това, което той нарича "необходим закон срещу ислямистките идеологии". Подробностите за този евентуален законопроект не бяха посочени.

Бардела потвърди, че партията му е готова да управлява и той лично ще се стреми към поста министър-председател.

"Националният фронт" може да спечели властта във Франция за първи път, но не е сигурно, че ще успее да състави правителство с или без съюз с други партии. Други сценарии за кабинет включват широка коалиция на основните партии.

За да управлява обаче тя ще се нуждае от мнозинство. В Националното събрание на Франция има 577 места. За абсолютно мнозинство една партия се нуждае от 289. Алиансът на Макрон разполагаше само с 250 места в отиващия си парламент и всеки път трябваше да си набавя подкрепа от други партии, за да приеме даден закон.

Дори ако партията на Льо Пен получи най-много гласове във френския парламент, Макрон ще остане президент още три години и ще продължи да отговаря за отбраната и външната политика на страната съгласно френското законодателство.

Той обаче може да загуби контрола върху вътрешнополитическия дневен ред, включително икономическата политика, сигурността, имиграцията и финансите, което от своя страна ще се отрази на други политики - като помощта за Украйна, тъй като за такива въпроси има нужда от подкрепата на парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024