Снимка: © Getty Images

Условията в Изборния кодекс и дефицитът на ваксини залагат капан пред възможността за имунизиране на членовете на секционни избирателни комисии (СИК) преди 4 април. 

Това става ясно от думите на проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов". 

Пред Нова ТВ проф. Балтов обясни, че партиите с право да излъчат членове на СИК са подали в РЗИ "стари и неактуални списъци просто защото е трябвало да подадат списъци". 

Това отваря възможност в тях да се окажат имена на хора, които нямат никакви намерения да участват в организацията на парламентарния вот на 4 април, но ще получат право да се ваксинират незабавно заради добавянето им в приоритетна група от Фаза 3. 

Имунизирането на членове на СИК ще започне от следващата седмица и ще продължи до 10 март, за да може графикът на изборите да съвпадне с препоръчителния интервал на ваксините на Pfizer, пазени за администрацията. 

иРНК ваксините са със срок на поставяне на втора доза три седмици след първата, за да постигнат ефикасността си. Затова и бяха предпочетени специално за представителите на секционните комисиите, които ще бъдат изложени на най-висок риск от заразяване по време на провеждането на изборите. По последни данни, ваксината на AstraZeneca не постига достатъчно добър имунитет, ако втората й доза се постави по-рано от 10 седмици след първата.

Секционните комисии се предлагат от парламентарно представените партии/коалиции (ГЕРБ, БСП, ДПС, партиите от "Обединени патриоти" и "Воля") и тези политически сили, които имат избрани членове на ЕП от своите листи ("Демократична България").

Преди да бъдат назначени, те се обсъждат на консултации при кметовете на съответните общини - не по-късно от 35 дни преди изборния ден (27 февруари). Кметът трябва да представи в РИК предложенията за състава на тези комисии не по-късно от 17 ч. на 4 март (30 дни преди изборния ден).

Крайният срок за назначаване на СИК се пада на 9 март - или един ден преди затварянето на "прозореца" за имунизиране. 

Членовете на т.нар. подвижни секционни комисии се назначават още по-късно - между 19 и 23 март, а промени в съставите на СИК извън страната може да се направят и до 29 март, или пет дни преди деня на изборите. 

Проф. Балтов посочи, че в момента се задържат около 50 000 дози (за 25 000 души) от наличните иРНК-ваксини (Pfizer и Moderna), за да може да се имунизират членовете на районни и секционни комисии. 

Общият брой на членовете на СИК обаче далеч надвишава тази сума. Според оценките на Таня Цанева, говорител на ЦИК, администрацията в секциите на парламентарните избори ще наброява около 100 000 души. Дори всеки от тях да поиска да се имунизира приоритетно, наличностите ще стигнат за около 1/4 от желаещите. При това - ако някой от "старите и неактуални" списъци вече не ги е изпреварил. 

Проф. Асен Балтов посочи, че задържането на дозите заради предстоящите избори създава проблем на ваксинационния план и предположи, че след 10-ти март ще започне освобождаването на съхраняваните Pfizer-ваксини. 

"Тук е разковничето. След 10 март ако не е поставена първата доза на член на СИК, тя абсолютно няма смисъл да се пази. В този момент ние би трябвало да освободим тези количества за всички, които имат желание да се ваксинират. След 10-ти втората доза ще се падне в деня на изборите, когато вече няма да има никакъв смисъл. Най-вероятно тогава ще бъдат пуснати дозите, за да може да се ваксинират желаещите", каза той пред Нова ТВ. 

На въпрос дали тази организация няма да доведе до възможност за "формално" добавяне в приоритетните списъци на имена на хора, които нямат да имат нищо общо със секционните комисии на 4 април, той посочи, че отговорността за включването е на партиите.

Членовете на ЦИК и на регионалните избирателни комисии вече се ваксинират, каза Балтов. 

Още в началото на февруари Таня Цанева призова партиите, които отговарят за подбора на секционните комисии, да изберат "хора, които са преболедували или вече са ваксинирани", защото ударното имунизиране на толкова много хора в толкова кратък срок ще бъде "трудно осъществимо". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба