Първа присъда за руска хомофобска пропаганда. Извършителят е в. "Труд" Снимка: © bTV

Върховният административен съд осъди вестник "Труд" и издателя му Петьо Блъсков едновременно за разпространение на руска пропаганда и за реч на омразата срещу ЛГБТИ хората. Присъдата е прецедент за България, а решението на съда е окончателно.

Делото е образувано по жалба на ЛГБТИ активиста Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК). Става въпрос за преводен материал от държавната руска медия РИА Новости (един от пропагандните официални канали на Кремъл - б.р.), публикуван от вестника през септември 2019 г. със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога“.

В статията се говори за влошаващия се обществен климат спрямо нехетеросексуалните хора в САЩ под управлението на администрацията на президента Доналд Тръмп. В същото време публикацията разказва как гей хората участват в политическия и обществен живот, което е окачествено като „зараза“. Даден е пример, че представители на ЛГБТИ са преподаватели и част от академичната общност.

Статията прокарва внушението, че гей хората са „извратени“ и поради това – опасни за децата. По техен адрес са ползвани епитети като „педерасти“, „содомоти“ и „перверзници“, припомнят казуса от БХТ. В материала, преведен и публикуван от "Труд", се обяснява дори как осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу Руската федерация са продукт на работещи там „перверзници“. В текста се прави връзка с т.нар. Истанбулска конвенция и законодателството срещу домашното насилие, което целяло „унищожаването на семейството“. Тази тема е "на въоръжение" на представящи се за патриотични партии и наричащи се консервативни организации в България, както и на БСП от години, като внушенията съвпадат напълно с кремълския наратив.

Заради въпросната статия, препечатана от РИА Новости, през ноември 2021 г. Комисията за защита от дискриминация се произнесе с решение срещу „Труд“ и издателя му Петьо Блъсков. Органът задължи вестника да въведе вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат запознати всички служители на медията; да докладват на Комисията за резултатите в 30-дневен срок; да премахнат статията от електронното съдържание на вестника.

Проверка на Булевард България показа, че към 11 юли материалът от 2019 г. си е все така наличен и достъпен за аудиторията в интернет страницата на "Труд".

От “Труд” обжалват решението на КЗД, но през юли 2022 г. Административният съд София-град потвърди становището на комисията. Последва нова жалба от медията.

Последното и окончателно решение на върховните съдии потвърждава мнението на първоинстанционният съд. Магистратите установяват, че с изразите „педерасти“, „содомоти“ и „перверзници“ недвусмислено се насажда враждебност, нетърпимост, непоносимост и изключване на гей хората. Съдиите подчертават, че изразите „не засягат конкретно лице, а цяла група лица“.

Върховните съдии посочват, че свободата на словото не е абсолютна и че с явлението, известно като „реч на омразата“, се накърнява доброто име и достойнството на личността и се създава принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

„От 2018 г. насам България е подложена на системна пропагандна кампания против правата на ЛГБТИ хората и против правата на жените“, коментира Радослав Стоянов от БХК.

По думите му статията, станала причина за присъдата срещу "Труд" и Блъсков, е пример за развихрянето на кампания, която представя гей хората като педофили, а Истанбулската конвенция - като сатанински инструмент за смяната на пола на всеки. От БХК припомнят, че "лъжата за джендър идеология не подмина Конституционния съд, а една партия организира сега и референдум въз основа на тази лъжа".

Става въпрос за решението на КС, че Истанбулската конвенция противоречи на Коституцията. Съдът беше сезиран от ГЕРБ, въпреки че по време на управлението на Бойко Борисов България подписа документа на Съвета на Европа срещу домашното насилие. В крайна сметка обаче Народното събрание не ратифицира конвенцията. В момента от БСП събират подписи за провеждане на референдум "срещу джендър идеологията", въпреки че такъв термин практически не съществува.

"Решението на върховните съдии връща надеждата за нормалност и законност по отношение на защитата на ЛГБТИ хората от дискриминация. Общественият дебат по такива въпроси трябва да се води с приличие“, каза още Стоянов. По думите му делото е прецедент и заради това, че в случая става въпрос за пряко посочена и очевидна руска хомофобска пропаганда, защото става дума за преводен материал от руска дъравна агенция, а не за публикация, чиито източници са прикрити, каквато е по-честата практика, когато става дума за дезинформация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024