Снимка: © HBO

„Тихо наследство“ ще сложи край на 10-годишната пауза без български филм, продуциран от НВО. На 23 март документалната продукция за жестомимичния преводач Таня Димитрова ще дебютира едновременно в 13 държави.

Режисьорът Петя Накова разказва трогателната история на своята близка приятелка и нейното семейство. Тя улавя един от най-трудните периоди в живота на Таня, съпруга ѝ Димитър и двете им дъщери Кати и Яна.

Таня Димитрова е отдаден на децата терапевт в образователния си център за глухи момичета и момчета. Тя влага сърцето и душата си в работата с малки деца с кохлеарни импланти – устройства, които им помагат да чуват. Жестомимичният преводач се бори да имат равен шанс за реализация в училище като всички останали техни връстници.

През 2017 г. обаче животът изправя Таня и семейството ѝ пред огромно изпитание. Заедно със съпруга си, тя трябва да замине в чужбина, за да се лекува. Как ще изостави децата и работата, която толкова много обича?

Мястото ѝ в центъра заема Кати, която тогава е на 20 години. По този начин дъщерята на Таня също трябва да се бори срещу голямо предизвикателство, защото не само поема отговорността за малките момчета и момичета, а трябва да влезе в ролята на родител за сестра си. „Тихо наследство“ показва как силата на семейството и приятелството са съвсем достатъчни, за да може майка и дъщеря да се справят с трудностите – и заедно, и поотделно.

Таня Димитрова работи с деца и възрастни с увреден слух още от 1998 г. От 2005 г. е консултант по кохлеарна имплантация към Военномедицинската академия в София, а освен това има дългогодишен опит като жестомимичен преводач в новинарските емисии по БНТ. През 2020 г. тя беше човекът, който предаваше на глухонемите новините за пандемията от брифинга на Националния оперативен щаб. В „Тихо наследство“ ще я видим в малко по-различна светлина.

Премиерата на филма ще е едновременна в цели 13 страни в Европа. Зрителите на HBO и HBO GO ще имат възможност да гледат документалната продукция в България, Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

„Тихо наследство“ е копродукция на HBO Европа и „Контраст Филмс“, която е компания, основана от продуцента Катя Тричкова. Тя е работила по филмите „Посоки“, „В кръг“ и „Съдилището“ на Стефан Командарев, а през 2019 г. е обявена за един от петте най-обещаващи продуценти в Югоизточна Европа – от престижния сайт Screen International.

От страна на НВО продуцент е директорът на документалните продукции на НВО Европа Ханка Кастелицова. Тя следи проекта още от 2015 г., като оттогава досега той получава две награди за развитие.

Точно през 2015 режисьорът Петя Накова, която е личен приятел с Таня Димитрова, започва да снима прогреса на работата в центъра за деца. Тя разказва историите на момчета и момичета с кохлеарни импланти, които започват да чуват след дългогодишна рехабилитация. Няколко години по-късно „Тихо наследство“ вече е завършена продукция, но с неочаквано различен фокус на историята.

Петя Накова дебютира в киното с документалния филм „Ром Кихот“ от 2013, с който печели номинация от Българската филмова академия. Освен режисьор, тя е и писател. Автор е на книгата „Годината на осемте химии“ (2018), както и на биографичния роман „Проповедникът и Черният кон“ (2012).

Тя пише сценария за „Тихо наследство“ заедно с Огнян Стателов. Оператор е Димитър Костов, звукозаписът на терен е дело на Хари Бояджийски. Звукорежисьор е Иван Андреев. Монтажът изготвя Стоян Велинов, а музиката е на известния композитор Георги Стрезов, който вече има значителен опит с български и холивудски продукции.

До момента НВО България имаше два оригинални документални филма – „Бетонни фараони“ и „Хотел Рай“. Сега „Тихо наследство“ ще даде възможност на многобройна международна публика в голяма част от Европа да гледа българско кино.


Прочетете още:

"Алън срещу Фароу" по HBO: Зад кулисите на едно непоправимо счупено семейство

Кейт Уинслет влиза в нов образ по HBO: Жените в киното вече не се плашат да изразяват себе си

Fake Famous по HBO: Instagram е балон, но никой няма интерес да го спука


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество