Първи имена от служебния кабинет на Димитър Главчев

Четирима действащи министри от кабинета "Денков" може да останат в състава на служебното правителство - това твърди "Медиапул" в своя публикация преди публичното обявяване от Димитър Главчев.

Сред тях са министърът на образованието Галин Цоков, на земеделието Кирил Вътев, на вътрешните работи Калин Стоянов и на транспорта Георги Гвоздейков.

Гвоздейков е единственият партиен кадър на ПП, за когото се твърди, че може да запази поста си в служебното правителство. Само няколко часа по-рано ПП-ДБ обявиха, че няма да участват в съставянето на кабинета под никаква форма и няма да даде политическа подкрепа на отделни министри.

"Отговорността за кабинета и управлението на страната в следващите месеци остава изцяло на кандидата за министър-председател", се посочваше в декларацията.

За финансов министър е обмисляна Людмила Петкова - директор "Данъчна политика" в Министерството на финансите. Тя е експерт с висока репутация, съветва Народното събрание от десетилетия.

Ивайло Иванов - директор на НОИ - е вероятният следващ министър на труда и социалната политика. Благомир Здравков, който ръководи Педиатричната болница, е обсъждан за министър на здравеопазването.

Изненадваща и спорна номинация на фона на скандалите около "Турски поток" е тази на Владимир Малинов - директор на "Булгартрансгаз" за министър на енергетиката. Неговото име беше лансирано през сайта "Новини.бг", които се позовават на свои източници.

Малинов заема този пост от години, като под негово управление беше построен и скандалният руски газопровод от Турция към Сърбия. Разкритията на BG Elves от последните седмици показаха как Русия е "превзела" формалния строител от Саудитска Арабия при нарушение на законодателството за обществените поръчки.

Още едно от спряганите имена е на Найден Тодоров като министър на културата - пост, който директорът на Софийската филхармония заемаше в последния служебен кабинет на Гълъб Донев.

Дали тези номинации ще се потвърдят - ще стане ясно най-късно в петък, в 9:30 ч., когато президентът Румен Радев свика консултации с Димитър Главчев и парламентарните партии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024