Първи провал за Blue Origin на Джеф Безос: Ракета се запали минута след излитане Снимка: © Getty Images

Полет на ракетата "New Shepard" на Blue Origin се провали малко повече от минута след изстрелването в понеделник. На борда ѝ нямаше екипаж.

Излитането се проведе от съоръжението на компанията в Западен Тексас и целеше да превози товар за изследване до границата между земната атмосфера и космическото пространство.

Събитието бе излъчено на живо, а ракетата се запали на около 9 хиляди километра над земята. Капсулата с каргото се отдели и три парашута я спуснаха обратно.

Това е първият по-сериозен инцидент за компанията, която милиардерът Джеф Безос откри през 2021 година.

На 20 юли миналата година успешно проведе първия си полет с екипаж, като на борда бяха самият собственик, брат му Марк, 82-годишната Уоли Фънк и 18-годишният Оливър Диймън - съответно най-възрастният и най-младият човек, които са летяли някога в космоса. Тогава също бе използвана ракетата "New Shepard".

Уоли Фънк - NASA я спря няколко пъти, но Безос ѝ дава шанс да стане най-възрастният човек в космоса

Blue Origin обяви в Twitter, че причината за провала сега е била "повреда на бустера", която е задействала спасителната система.

Федералната авиационна администрация също проучва казусите за инцидента: "Капсулата се приземи безопасно, а бустерът падна в определната зона на опасност. Няма пострадали или нанесени щети на обществено имущество."

Според стандартната процедура "New Shepard" няма да може да влезе в действие, докато не бъде потвърдено, че по време на проваленото изстрелване не е била застрашена обществената безопасност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024