Защо "Кугър", а не медицински хеликоптер пренесе простреляното дете от Враца до София

България вече има медицински хеликоптер, но той засега не се използва при активни спасителни операции - и това ще е така поне в следващите 2 седмици.

Причината е, че част от пилотите все още провеждат необходимите тренировки, обясниха от Министерството на транспорта.

Затова и се наложи военен екипаж с хеликоптер "Кугър" да пренесе прострелянето дете от Враца до София, където да бъде оперирано по спешност.

Хеликоптерът за въздушна медицинска помощ пристигна в България в началото на февруари, а първите спасителни мисии се очаква да започнат в края на този или началото на следващия месец.

"Шестимата пилоти, които ще управляват медицинския хеликоптер, трябва да натрупат най-малко 10 летателни часа, а след това и минимум три дни ще трябва да летят заедно с екип и лекар и медицинска сестра, преди да се включат в мисии," уточниха от министерството.

При инцидента в събота, при който дете на година и половина беше простреляно от 11-годишен свой роднина, е използван военен хеликоптер от авиобаза "Крумово".

Такива ще продължат да се използват и в тъмната част на денонощието в следващата една година, когато т.нар. въздушни линейки няма да могат да летят.

До края на 2026 г. България трябва да разполага с общо шест медицински хеликоптера и 6 напълно оборудвани бази за спешна медицинска помощ. Те ще бъдат разположени така, че да покриват цялата страна и да позволяват обслужване в т.нар. златен час при спешни състояния, възникнали в радиус от 170 км. от съответната база.

Медицинските екипи за база София са 6, като всеки екип е с 1 лекар и 1 медицинска сестра. При преминаване в денонощен режим на работа, всяка от шестте бази трябва да разполага с по 6 медицински екипа.

До 2026 г. трябва да са готови и летателните площадки в 20 болници. Такива вече има в София, Панагюрище, Русе, Варна и Велико Търново.

В София вече са лицензирани площадките на Окръжна болница ("Св. Анна") и на кардиологичната болинца "Св. Екатерина", която в бъдеще ще може да се ползва и за превоз на пациенти до "Пирогов". Третата площадка за кацане трябва да бъде в болница "Лозенец".

"Важно е тези площадки да бъдат обособени така, че в близост да няма препятствия - сгради или преминаващи наблизо кабели, например," казват още от Министерството на транспорта.

Преди да започнат мисиите, е важно също екипите на медицинските хеликоптери да стиковат действията си с Центровете за спешна медицинска помощ. В съответния център ще постъпват сигналите от телефон 112 и след извършване на медицински триаж, ще се взема решение за искане на медицински транспорт по въздуха.

Европейската практика показва и че при някои спешни случаи пилотите могат да изберат да кацнат не до лечебно заведение, а на подходящо според тях място, а пациентите да бъдат превозени до хеликоптера със сухопътна линейка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024