Първите полски Leopard 2 пристигнаха в Украйна навреме за годишнината от войната Снимка: © Getty Images

Полша вече е доставила четири танка Leopard 2 на Украйна и е готова да достави още. Това заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки в петък точно на годишнината от началото на руската инвазия.

Той беше в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и отново изрази подкрепата си за въвлечената във война страна.

"Полша и Европа застават на ваша страна. Определено няма да ви оставим, ще подкрепяме Украйна до пълната победа над Русия", заяви Моравецки, цитиран от "Ройтерс".

Малко след като Берлин одобри износа на произведените в Германия бойни танкове, украинските екипажи започнаха да се обучават на танковете Leopard 2 в Полша. Варшава изигра и важна роля в убеждаването на европейските съюзници да дарят на Киев тежки оръжия, включително танкове.

През януари полският президент Анджей Дуда заяви, че страната му ще предостави 14 Leopard-a на съседката си. Това означава, че предстоят още доставки.

От Киев Моравецки каза, че Полша е готова да обучи украинските пилоти да управляват изтребители F-16, ако западните съюзници решат да предоставят бойните самолети.

"Подчертавам, че това винаги трябва да се договаря в рамките на по-широката коалиция, но ние сме готови да проведем такова обучение", каза премиерът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024