Първите приоритети на Петков: "Ще съм близо до гражданите, а не високо по етажите на властта"

Първите основни приоритети на новия премиер Кирил Петков ще са справянето с енергийната криза и Covid-пандемията, но също така и бърза реакция срещу наводненията и нанесените щети в общини от Благоевград, Пловдив и Смолян.

Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на „Продължаваме промяната“, който беше избран за министър-председател в новото редовно правителство на 13 декември.

„Първо ще се заема с наводненията, които доведоха до бедствено положение. Веднага фокусът ни после е енергийната криза, да избегнем от 1 януари 2022 цените за битовите потребители да скочат. Енергийната комисия в Народното събрание трябва да бъде съставена в най-бърз порядък, а всички в КЕВР с изтекъл мандат да бъдат сменени и да се назначат най-добрите професионалисти, без аз да се намесвам. КЕВР да влезе в разходната част, в инвестиционната част на всички производители на енергия“, каза Петков.

„Ще говоря с колегата ми в Гърция, за да видим докъде е гръцката връзка, тъй като тя е основополагащ енергиен източник на по-ниски цени“, добави той.

„Оттук нататък всичко, което зависи от нас, ще го правим на 100%. Дотук бяха приказките, идват действията“, заяви новият премиер.

Той заяви, че приоритет №2 е Covid-кризата. Петков ще привлече вирусолога проф. Радка Аргирова като личен съветник по здравеопазването и вече има идея за повишаване нивото на ваксинацията – чрез специалисти, които да сложат край на притесненията на хората относно отключване на странични заболявания.

„И днес са починали хора от Covid, и днес има много рискове, и днес има зелени сертификати и други ограничения в икономиката. Трябва максимално бързо да информираме нашите лекари и съграждани, за да вдигнем нивото на ваксинацията“, каза Петков.

„Ще привлека проф. Аргирова в МС като мой личен съветник, с нейната помощ ще привлечем медици-специалисти, които не са свързани директно с Covid-кризата, а със страничните заболявания. Защото нашите сънародници не се страхуват от ваксината, а именно от отключване на тези заболявания. Тези страхове трябва да ги избегнем“, добави той.

По-рано премиерът каза, че една от първите му заповеди ще е задължителен зелен сертификат за достъп до сградата на Министерски съвет.

Кирил Петков: Първата ми заповед ще е зелен сертификат за всички в Министерски съвет

Петков предупреди, че съкращения в държавната администрация ще има. Асен Василев, който ще е министър на финансите, вече обяви, че става въпрос за 15% от служителите.

„Преди съкращенията ще има ясен анализ по структури, по министерства, по администрации. Очаквам за няколко месеца анализът да е направен така, че при следващата бюджетна актуализация в средата на 2022 да имаме ясна представа и ясни мерки. МФ казаха, че очакват около 15% съкращения, но само за тези служители, които не са ефективни. Всеки един служител който се справя добре и работи добре в следващите 6 месеца, не трябва да се страхува, че ще бъде уволнен“, допълни Петков.

По отношение на най-важната външнополитическа тема той каза, че със Северна Македония трябва да запазим добросъседски отношения, „но не на база лозунги и коментари“, а „да имаме директна връзка и конструктивен диалог“. „Нашата позиция (б.а. - за еврочленството) не се променя, но работните групи трябва да водят диалог“, каза Петков.

„Оттук отивам пеша до Министерски съвет, ще ме виждате често по тротоарите на София. Ще сменя културата на това какво е да си министър-председател – ще бъда близко до хората, за да видя реалните проблеми, а не на място, където има липса на кислород – високо по етажите на властта“, обяви Кирил Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024