Кирил Петков е избран за премиер, България има ново редовно правителство Снимка: © Булевард България

Кирил Петков официално е новият премиер на България. Номинацията на лидера на ПП беше подкрепена от депутатите в 47-ото Народно събрание със 134 гласа "за". 104 от общо 238 народни представители дадоха гласове "против".

Съставът и структурата на Министерски съвет с мандат на „Продължаваме промяната“ бяха гласувани от парламента със 134 гласа „за“ и 104 „против". Така България вече има ново редовно правителство след месеци, в които управляваха двата служебни кабинета "Янев", назначени от президента Румен Радев.

Четири партии сформират новото редовно правителство – ПП, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Против управленското мнозинство гласуваха ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, които остават в опозиция.

Съставът на новото правителство е:

Премиер: Кирил Петков.

Вицепремиери са: Асен Василев (вицепремиер по еврофондовете и финансите, министър на финансите), Корнелия Нинова (вицепремиер и министър на икономиката и индустрията); Калина Константинова (вицепремиер по ефективно управление); Борислав Сандов (вицепремиер по околна среда и водите и министър на ресора); Гроздан Караджов (вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството).

Служебният премиер Стефан Янев ще бъде следващият министър на отбраната.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще остане начело на МВР и в новия кабинет.

Теодора Генчовска ще е бъдещият министър на външните работи.

Георги Гьоков ще е министър на труда и социалната политика.

Надежда Йорданова ще е министър на правосъдието.

Николай Денков ще е министър на образованието и науката.

Асена Сербезова, досегашен председател на Българския фармацевтичен съюз, ще оглави Министерството на здравеопазването.

31-годишният Атанас Атанасов е предложен за министър на културата.

Иван Иванов ще е министър на земеделието.

Николай Събев ("Еконт") е следващият министър на транспорта и съобщенията.

Даниел Лорер ще е министър на иновациите и растежа.

Божидар Божанов ще е министър на електронното управление.

Александър Николов е кандидатът за министър на енергетиката.

Христо Проданов ще е ръководител на Министерството на туризма.

Радостин Василев е номиниран за министър на спорта.

Министрите от новия кабинет положиха официално клетва в парламента: „Заклевам се в името на България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.

Как протече цялото заседание:

16:15 ч. - Костадин Ангелов от ГЕРБ обясни, че е гласувал "против", защото според него Кирил Петков и Асен Василев концентрирали в себе си "портфейла на България". От партията на Бойко Борисов допълниха, че не са подкрепили състава на правителството, защото това била "коалиция на Румен Радев".


16:04 ч. - Асен Василев: "Коалицията е с дълбока антикорупционна програма, на когото не му харесва, да не я подкрепя

„Чухме много думи за това, че сме били коалиция на омразата, ляво-либерална коалиция, 4 несъвместими партии, „орел, рак и щука“, че насаждаме страх, че ще размажем опозицията. Г-н Биков се притеснява от реваншизъм и ни помоли да не влизаме в конфронтация. Обещавам да не сипя обиди. Колегите от ГЕРБ не са разбрали – в основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, която е толкова необходима, че партии, които с десетилетия стоят в различния спектър, са готови да загърбят различията си", каза Василев, който ще е министър на финансите.

„В основата на тази коалиция 4 партии потърсиха общото, в името на което ние ще работим в следващите 4 години. Не само да спрем корупцията, но да осигурим добро образование, икономика, да подсигурим добър живот на пенсионерите и децата. Да заличим името на страната от срамните списъци като „Магнитски“. Който не е съгласен, да не гласува за коалицията", допълни Василев.


15:30 ч. - Деница Симеонова от ПП: Кирил Петков е сбъдналата се мечта на хиляди българи

"Два месеца слушам непрекъснати лъжи и атаки към Кирил Петков", обърна се Деница Симеонова от ПП с реплика към Радомир Чолаков от ГЕРБ. "Фалшивите новини и манипулацията са грозното лице на едно отминало време и за които избирателите казаха „Стига!“. За вас може би хора като Кирил Петков са хора, появили се изневиделица. 12 години във властта и липсата на връзка с реалността… вие сте слепи за потенциала на българското общество.

"Петков е един от младите и талантливи хора, които никога не забелязахте и не им дадохте шанс да се реализират. Ние, младите хора като Кирил Петков, не искаме да сме зависими от корупционни схеми и част от васални зависимости. Кирил Петков е сбъдналата се мечта на десетки хиляди българи, които мечтаят за добър живот тук".

"Ние, децата на промяната, родени през 80-те и 90-те години, нямаме нищо общо с демоните от миналото и ще направим България родина на първо място", каза Симеонова.

Тома Биков от ГЕРБ отвърна, че ПП не осъзнавали "опасността от кризите" и нямали представа за "реалността", в която се намира България. "Срещу кризите не се работи с ентусиазъм, а със сериозни усилия. Ние ще сме конструктивна опозиция, която ще критикува и осъществява контрол. И докато Бойко Рашков е министър на вътрешните работи, вие няма да получите никаква подкрепа от нас", заяви той.

Лена Бориславова от ПП контраатакува с думите: „Крадецът вика: „Дръжте крадеца“.


15:12 ч.: Христо Иванов поиска от Иван Гешев да подаде оставка

Христо Иванов пряко към Гешев: Подайте оставка и освободете България от себе си

"Г-н Гешев, реформата трябва да започне с вашата оставка. Ние трябва да я получим. Освободете България от себе си, освободете българските прокурори от себе си. Нека българското общество да започне реформата в прокуратурата в дълбочина заедно с българските прокурори от този модел, който олицетворявате, но не е започнал от вас, разбира се", обърна се лидерът на ДБ към главния прокурор.

"На първо място, този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото това е най-добрият шанс България да има редовно правителство след месеци на неуспех. В ПП виждаме необременена с досегашни политически трудности сила, която да стартира процес на трансформация, за да реализираме потенциала на страната", каза Иванов.

"Ние подписахме споразумението, защото виждаме в това изпълнение на важни за нас политически цели. Сформира се мнозинство около писмено споразумение, което България може да се управлява без гласовете на ГЕРБ и ДПС. Не е реализиране на антикорупционни политики, но е важна предпоставка за това".

"Споразумението съдържа много заявки, това е прагматично възможното в този времеви прозорец. То ще инициира продължаващ дебат, защото въпреки някои от несъвършенствата на мнозинството то няма да позволи концентриране на власт. За нас това е възможност да ставаме все по-свободна страна".


14:56 ч.: "Възраждане" няма да подкрепи кабинета, политиките на коалицията приличали на Борисовите

"Искахме да видим какво ще е различното на този кабинет, когато публикуваха коалиционното споразумение. Забелязахме притеснителни политики, които се проявяваха през последните 12 години. Това няма как да ни накара да подкрепим кабинета. Има една фигура в правителството, която отъждествява най-ярко свързаността на ПП с модела на Борисов. Акад. Николай Денков – служебният министър на образованието беше зам.-министър при Борисов", заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той критикува политиката на МОН учениците да останат извън класните стаи, както и тази за добавянето на определени текстове в учебниците по история.

Той обяви Истанбулската конвенция, Еврозоната и зелената сделка за червени линии, които „Възраждане“ няма да прекрачи.


14:46 ч.: Любен Дилов-син от ГЕРБ атакува „Продължаваме промяната“ и футболната им реторика, с която обявиха „А“ отбора на България.

„Играчът Корнелия Нинова, ако играе лошо – ще направите забележка на Нинова да се скара на Нинова, нали всяка партия отговаря за министрите си? Когато един социалист ви казва, че нещо е безплатно – значи е безплатно за потребителите и двойно по-скъпо за данъкоплатците“, каза той.

„Да се върнем на „А“ отбора – този отбор е като „Ужас“ от село Мърчаево. Във вашия „А“ отбор ще има министър на ефективното управление. Това е все едно, освен треньор по футбол, да назначите и треньор на отбора. А нямате ли вицепремиер на вселенското равновесие? Или на тъмната материя? Какъв е този вицепремиер по климатичните промени? Искам да му напиша писмо: „Не съм доволен от климатичните промени, направете нещо“.

Георги Свиленски от БСП отвърна на ГЕРБ: "Вие, г-н Дилов, не сте разбрал политиките на БСП. Точно при вашето управление се харчеха пари за нищо. И не знам защо се усъмнихте в това, че Корнелия Нинова няма да е добър министър на икономиката и вицепремиер. Когато един играч е добър в клубния си отбор, е добър и в националния. Тя го е доказвала като лидер на БСП, сега ще го докаже като вицепремиер и министър".


14:20 ч.: Корнелия Нинова: Издържахме като опозиция и днес слагаме край на модела ГЕРБ

"България е изправена пред три кризи. Затова БСП се включи в преговорите за ново правителство. Разбираме участието си като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ. Издържахме като опозиция и не се предадохме, и не се продадохме, с нищо не може да ни уплашите", каза лидерът на БСП в оставка от трибуната.

"Приемаме участието си в кабинета като гарант за социална справедливост, за грижа за хората. Това е записано в споразумението и е факт. Предизвикана от това, което чух от ГЕРБ, ще кажа, че българските деца и младите семейства са защитени, защото те ще бъдат наградени с безплатни детски градини и ясли. Най-накрая децата до 14 г. ще имат безплатни лекарства, младите родители, които ги гледат, ще имат повишени бонуси. След толкова битки сме щастливи да кажем, че няма да има пенсионер под прага на бедност. Всичко това след управлението на ГЕРБ", добави Нинова.

"Малко ли е всичко това, че БСП да не участва в коалицията? Но най-важна е промяната на модела. Вместо еднолична власт трябва да има институции, които взаимно се уважават и уважават разделението на властите. Вместо шуробаджанащина, задкулисие и калинки ще има справедливост и всеки ще носи отговорност", каза Корнелия Нинова.


14:05 ч. Ицо Хазарта от ПП получил мафиотско послание

Депутатът от "Продължаваме промяната" Ицо Хазарта обяви от трибуната на Народното събрание, че е получил мафиотско послание да не се включва в подкрепа на Кирил Петков и Асен Василев.

Рапърът, който влезе в парламента от 25 МИР-София, не даде повече подробности, но каза, че това е било "най-голямата мотивация" да продължи да бъде "в един отбор" с лидерите на ПП.

Ицо Хазарта получил мафиотско послание


14:05 ч.: ГЕРБ: "Работете така, че "Продължаваме промяната" да не значи "Пълна Подмяна"

Даниел Митов от ГЕРБ упрекна избирателите на ДБ и на ПП – "вече няма ляво, няма дясно". "Едната субстанция в коалицията е антисистемна партия, четвъртият елемент е бившата комунистическа партия, която е обслужвала винаги интересите на репресивния апарат. Това е ляво-либерално управление, което прилича на Тройната коалиция. Кампанията остава във впечатлението за вписване на това правителство в ултра-либерална лудост, характерна за някои общества", твърди зам.-председателят на партията.

"Определена група хора ще безчинства и хулиганства на политическия терен. Ако ни предстои отново репресия като на служебното правителство, предстои още загубено време за поколенията. Да се лепят етикети на една партия, че е виновна за едно или друго, е удар по демокрацията. Рецидивистите от прехода непрекъснато са на власт. Трябва да се постараят много, защото нямат право на провал", каза още той.

Митов обяви Румен Радев за "кръстник на потенциално марионетно правителство". Според него той можел да завземе държавата "през силовите структури, както Путин в Русия".

"Работете така, че "Продължаваме промяната" да не значи "Пълна Подмяна", обърна се Митов към мандатоносителите.


14:00 ч.: ДПС няма да подкрепи кабинета, но ще е "конструктивна опозиция"

"От ДПС искаме промяната да се случи – ДПС винаги апелира за реформи във всички сектори, но това не стана", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Covid-кризата, високите цени, няма да се решат с анти-ДПС реторика и без институции. Ние, от ДПС, ще подкрепим политиките за възстановяването на устоите на правото, както и за прекъсване на всякакви корупционни практики, за нормално функциониране на органите в държавата".

Карадайъ критикува служебния кабинет, но и ГЕРБ, че са погазвали „правата и свободите“ на симпатизантите. „Демокрацията се намира в сложен етап. В парламентарната република на Народното събрание се пада задачата да се справи с кризите. Гражданите чакат спешното им преодоляване – повишаване на доходите и стандарта на живот. България има нужда от редовен кабинет, който да покрие тези очаквания. Да осъдим полицейщината и да застанем под истинското знаме на демокрацията и държавността".


13:30 ч.: Кирил Петков представи състава и приоритетите на бъдещия кабинет

"Днес е важен ден да продължим промяната. Първата ни задача е да осъзнаем, че трябва да работим заедно за бъдещето на България. С коалиционните партньори направихме 120 страници политики за тази промяна, но трябва да работим и с опозицията за конституционни промени", каза Петков.

В област енергетика трябва да се избегне увеличаването на цената на тока за битовите потребители от 1 януари 2022. Новата ни стратегия трябва да са ниски цени и диверсификация. Гръцката връзка да стане приоритет максимално бързо. Министър ще е Александър Николов от ИТН.

Здравеопазване: Да се преборим с Covid-кризата, да избегнем следваща вълна. Имаме два варианта – махаме зелените сертификати, не ни интересува ваксинацията, или да кажем „Трябва да се ваксинираме“. Това е единственият път напред, ако искаме да не пълним болниците. Докато едно време имаше въпроси за ваксината, сега вече милиарди дози са поставени по света. Моята първа заповед, ако бъда избран за премиер, ще бъде всеки в Министерски съвет да има зелен сертификат. Министър ще е Асена Сербезова, предложена от ПП.

Мотото на правителството ще бъде нулева толерантност към корупцията. Контролът зад тези финанси – националните и еврофондовете – ще бъде даден на Асен Василев.

МВР: Ще има една основна цел – да няма нито един човек над закона, да няма безнаказани престъпления. Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво. За поста е предложен Бойко Рашков.

Правосъдие: Всички ние се обединихме около идеята, че Иван Гешев не е постигнал резултатите, които трябваше. За най-голямата кражба в историята – КТБ – нямаше последствия. Прокуратурата мълчи за хората от закона „Магнитски“. Прокуратурата трябва да се реформира, за това ще отговаря Надежда Йорданова от ДБ.

Икономика: България трябва да настигне европейските партньори, да станем център за иновации и стартъпи, да привлечем инвестиции, защото вече сме в най-богатия пазар на света с най-ниски данъци, но не можем да привличаме инвеститори заради корупция. Министър ще е Корнелия Нинова от БСП - на икономиката и индустрията, и Даниел Лорер от ПП - на растежа и иновациите.

Земеделие: Имаме една от най-плодородните почви в света. Време е да произвеждаме здравословни храни с висока добавена стойност, да запазим горите си. За министър е предложен Иван Иванов от БСП.

Транспорт и регионално развитие: Крайно време е да приключим митичния тунел под Шипка, да построим законно АМ „Хемус“, да направим пътя „Ботевград – Враца – Видин“. Да изградим нови мостове над Дунав. За министър на транспорта е предложен Николай Събев от ПП, а за министър на регионалното развитие и вицепремиер - Гроздан Караджов от ИТН.

Външна политика: Да сме конструктивен партньор в ЕС и НАТО, да се борим за върховенство на закона и това да бъде свързано с европейските средства. Силата на дипломацията да бъде български приоритет. Добросъседството със Северна Македония трябва да бъде също важен приоритет. Министър ще е Теодора Генчовска от ИТН.

Отбрана: Да бъде в синхрон с външната политика и да има нулева корупция в армията. Да бъде адекватна и ефективна, затова предлагам Стефан Янев за министър.

Образование: България няма много учени в първите 2% на Станфорд. Такъв е обаче Николай Денков, той може да подготви нашите деца, не само за следващите години, а до 2080 г.

Спорт: Всяко дете да има достъп до спорт, той е здраве и дисциплина. Държавата трябва да даде пари за спорт. За министър е предложен Радостин Василев от ИТН.

Туризъм: Много важен сектор за икономиката и имиджа, да станем известни с конкурентното си предимство. Мотото ни да е „Една дестинация, сто преживявания“. Няма друга държава, в която за седмица да отидеш на планина, море, на стара крепост и винен туризъм. За министър на туризма е предложен Христо Проданов от БСП.

Екология: Имаме надвиснали доста наказателни процедури, пълни сметища, мръсен въздух и мръсна вода. Ако не се справим с тези проблеми, няма как да се наслаждаваме на богатствата си. Да спрем да строим на дюните, да спрем да се отнасяме с природата като мащеха. За министър на околната среда е предложен Борислав Сандов от ДБ, който ще е и вицепремиер по този ресор.

Социална политика: От днес нататък не трябва да има и един пенсионер под линията на бедност. Демографската криза е един от най-големите ни проблеми. За министър е предложен Георги Гьоков от БСП.

Култура: Там кризата също е страшна. Културата отново трябва да стане национален приоритет. Когато преди години ме поканиха в едно малко село и видях, че читалището е възстановено и на сцената играят артисти от Европа и Щатите. Това беше направено от един българин, без една стотинка от държавата – нашата номинация за министър Атанас Атанасов от ПП.

Нуждата от дигитализация, електронни лични карти, електронни търгове, дигитализацията на обществените поръчки. Затова двама души ще отговарят за е-управлението – Божидар Божанов и Калина Константинова.


13:20 ч.: Заседанието започна с атака от страна на Десислава Атанасова от ГЕРБ срещу служебния кабинет, президента Румен Радев и срещу Кирил Петков.

„Днес всички ще сме заети да правим оценки – редно е служебните кабинети Янев 1 и Янев 2 да получат оценка. По време на това служебно управление на президента той нито разбра ролята на президентската институция, нито на служебния кабинет. Г-н Радев, назначихте правителството, за да се справи с Covid-кризата, да изготви Плана за възстановяване, да организира изборите. Те обаче доведоха до безпрецедентен хаос във всички сфери на политическия живот“, заяви тя от трибуната.

„Обявихте с фанфари план за действие срещу Covid, той обаче беше изхвърлен в кошчето. „Справихме се“ е лъжа. Статистиката е ужасяваща, стотици хора изгубиха животите си. Генерирахте тотален провал на ваксинационната кампания – министърът на здравеопазването замрази зелените коридори през май, не успяхте да спасите възрастните“, продължи критиките си тя.

Атанасова атакува въвеждането на зеления сертификат „от днес за утре“ и затварянето на училищата „от днес за утре“. „Абсолютен провал имаше и с доставката на щадящи тестове за учениците, който доведе до конфликт между образователния и здравния министър. То се коментира като „корупционна схема“ от бивш зам.-министър от МЗ“, смятат ГЕРБ.

Тя повтори тезите на партията за „брутални репресии срещу активисти и симпатизанти на хора от политически партии“ по време на изборите. Това довело до рушене на доверието в демокрацията.

„Забавихте и Плана за възстановяване, за да представите по-добър, писахте го половин година, направихте го непрозрачно и некомпетентно. Загубихте милиони за българските граждани. Планът е направен на кайма, а пари ще има през 2022 г.“, каза тя.

„Оказа се, че България не е имала министър на икономиката, защото бил канадски гражданин“, отправи тя атака към Кирил Петков.


На мястото на някои от бъдещите министри в състава на 47-ото Народно събрание ще влязат 12 нови депутати от 4-те партии в коалицията. Това са: Венцислава Любенова, Александра Корчева, Ивайло Стайков, Младен Запрянов, Илин Димитров и Калин Иванов (ПП); Емил Георгиев, Благовест Кирилов, Момчил Ненов и Иван Ганчев (БСП); Венцислав Петков (ИТН); Васил Зашкев (ДБ).


Нови депутати в 47-ия парламент: Кои влизат на местата на бъдещите министри



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024