Снимка: © Getty Images

Стотици пасажери започнаха да напускат кораба Diamond Princess, който е под карантина край японския град Йокохама, след като стана най-голямото огнище на новия коронавирус извън Китай.

След 14 дни без право да напускат кораба, най-накрая пътниците получиха разрешение, но то важи само за тези, чиито резултати от изследванията са отрицателни и не са делили каюта със заразени от COVID-2019.

На борда имаше 3711 души, от които поне 542 бяха заразени. Броят им продължава да расте, пише BBC, а някои правителства вече изнесоха гражданите си. Преди няколко дни два американски самолета качиха няколкостотин души и ги откараха в САЩ.

Целият процес по напускане на Diamond Princess ще продължи в рамките на три дни. Днес се очаква да бъдат пуснати 500 пътници, а в следващите дни ще ги последват още 2500 души. 

Всеки, който е бил в контакт със заразен пътник, ще трябва да прекара още 14 дни под карантина. Когато на кораба не останат пасажери, екипажът също ще влезе в нов период на карантина. На борда все още има 169 души, които са заразени с коронавирус и очакват да бъдат откарани в болница.

Diamond Princess беше поставен под карантина от 3 февруари насам, тъй като стана ясно, че на кораба е имало заразен пътник, слязъл в Хонконг.

Междувременно китайските власти обявиха в сряда, че смъртните случаи в страната вследствие на новия коронавирус са достигнали 2004. Потвърдените случаи на заразени са общо 74,185 в Китай, както и още 700 по света.

Детайлно изследване на повече от 44,000 заразени в Китай показа, че голяма част от смъртните случаи се появяват при болните и възрастните хора, пише BBC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети