Първо заседание на ВСС след избора на Сарафов: Атанас Славов готов да оспорва пред ВАС

Висшият съдебен съвет се събира днес на първото си заседание след избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Магистратите трябва да решат дали да включат като допълнителна точка в дневния си ред искането на министъра на правосъдието Атанас Славов за дебати за това кой е легитимният орган, който може да избере временен ръководител на Прокуратурата.

Миналата седмица Сарафов бе излъчен от Прокурорската колегия, но според мнозина, включително според министъра, изборът трябва да е на Пленума на ВСС. Затова Славов включи извънредна точка в днешното заседание, според която да се обсъди кой е компетентният орган.

Ако ВСС реши, че прокурорската колегия нелегитимно е избрала Сарафов, решението той да поеме функциите на уволнения Иван Гешев ще бъде обявено за нищожно. Ако няма произнасяне, Атанас Славов се закани вчера, че ще оспори казуса пред Висшия административен съд.

Днес се очаква да бъде обсъдено и предложението на Прокурорската колегия за откриване на процедура за избор на нов главен прокурор. Според правосъдния министър обаче при заявена амбиция и ангажимент за извършване на конституционна реформа и предстоящото внасяне до седмица-две на законопроект за това няма „никакво основание да стартира една такава процедура, която би трябвало да завърши чак октомври месец“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023