Пътните строители поискаха оставката на Комитова и се преместиха пред Министерски съвет

Българската браншова камара „Пътища“ поиска оставката на служебния регионален министър Виолета Комитова. Това се случи, след като тя отказа да се яви на уговорената среща с представители на протестиращите пред министерството пътни строители.

„Освен нашите искания до момента за разплащане на задълженията на държавата, вече искаме този министър, който неглижира един цял бранш, който кани на среща и няма доблестта да слезе на тази среща и да говори с хората, вече искаме и нейната оставка. Този, който я е назначил, този, който я съветва, крайно време е да я махне от поста“, каза пред БНР инж. Георги Златев от Контролния съвет на камарата.

Причината Комитова да не се яви на срещата е, че се е разбрала за разговор със собствениците на фирмите, а не с Браншова камара „Пътища“. След провалената дискусия с нея протестиращите преместиха демонстрацията си пред Министерски съвет. Това е трети национален протест, който те провеждат. Най-голяма част от тях са работещи в „Автомагистрали – Черно море“ и „ИСА 2000“, които извършиха обновлението по трасето между Стара Загора и Чирпан, но твърдят, че не са получавали възнаграждения от 6 месеца.

По-рано днес от МРРБ предложиха споразумение, според което дължимите от държавата средства към пътностроителните фирми да бъдат изплатени в "разумен период" в бъдеще - при договореност през бюджетите за 2022 и 2023 г.

Общата стойност на всички изпълнени до момента строителни и ремонтни дейности е близо 800 милиона лева, твърдят пътните строители.

Пред БНР заместник-регионалният министър Валентин Граматиков коментира, че няма как близо един милиард лева да бъдат отделени в края на тази година, за да се платят всички задължения, тъй като бюджетът за пътно поддържане и строителство е бил изчерпан още в началото на първия служебен кабинет.

На 5 октомври Комитова обеща на работещите в „Автомагистрали – Черно море“ и „ИСА 2000“ изплащане на заплати „в рамките на 5 работни дни“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023