Българската браншова камара „Пътища“ поиска оставката на служебния регионален министър Виолета Комитова. Това се случи, след като тя отказа да се яви на уговорената среща с представители на протестиращите пред министерството пътни строители.

„Освен нашите искания до момента за разплащане на задълженията на държавата, вече искаме този министър, който неглижира един цял бранш, който кани на среща и няма доблестта да слезе на тази среща и да говори с хората, вече искаме и нейната оставка. Този, който я е назначил, този, който я съветва, крайно време е да я махне от поста“, каза пред БНР инж. Георги Златев от Контролния съвет на камарата.

Причината Комитова да не се яви на срещата е, че се е разбрала за разговор със собствениците на фирмите, а не с Браншова камара „Пътища“. След провалената дискусия с нея протестиращите преместиха демонстрацията си пред Министерски съвет. Това е трети национален протест, който те провеждат. Най-голяма част от тях са работещи в „Автомагистрали – Черно море“ и „ИСА 2000“, които извършиха обновлението по трасето между Стара Загора и Чирпан, но твърдят, че не са получавали възнаграждения от 6 месеца.

По-рано днес от МРРБ предложиха споразумение, според което дължимите от държавата средства към пътностроителните фирми да бъдат изплатени в "разумен период" в бъдеще - при договореност през бюджетите за 2022 и 2023 г.

Общата стойност на всички изпълнени до момента строителни и ремонтни дейности е близо 800 милиона лева, твърдят пътните строители.

Пред БНР заместник-регионалният министър Валентин Граматиков коментира, че няма как близо един милиард лева да бъдат отделени в края на тази година, за да се платят всички задължения, тъй като бюджетът за пътно поддържане и строителство е бил изчерпан още в началото на първия служебен кабинет.

На 5 октомври Комитова обеща на работещите в „Автомагистрали – Черно море“ и „ИСА 2000“ изплащане на заплати „в рамките на 5 работни дни“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията