Патриарх Даниил се застъпи за проруската украинска църква пред посланика на САЩ Снимка: © Св. Синод

Демократичните сили по света да съдействат за гарантирането на религиозната свобода в Украйна - за това е призовал българският патриарх Даниил след среща с посланика на САЩ у нас Кенет Мартин.

"Украинската православна църква (УПЦ), с която всички поместни православни църкви се намират в евхаристийно общение, е подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна", е цитиран патриархът в съобщение на Светия синод след срещата в сградата на църковната институция.

В Украйна има църковен разкол заради влиянието на Русия. Начело на проруската фракция - или УПЦ, е киевският митрополит Онуфрий, като той е подчинен на руския патриарх Кирил. Православната църква на Украйна (ПЦУ) е тази, която се бори на независимост от Москва, а Вселенският патриарх Вартоломей призна автокефалията ѝ през 2019 г.

В съобщението се казва още, че в разговора с американския посланик патриарх Даниил е обърнал специално внимание на състоянието на религиозната свобода и правото на вероизповедание в различните региони на света.

"Той изтъкна, че по отношение на каноничната Украинска православна църква, начело с Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, се налагат различни ограничения: ограничаване на религиозната свобода, ограничаване на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата," казват още от Св. Синод.

Думите на патриарха идват на фона на решението на украинския парламент да приеме с голямо мнозинство закон, с който проправя пътя към забраната на свързаната с Русия УПЦ.

Няколко дни преди вземането на решението патриарх Даниил е написал писмо до митрополит Онуфрий, с което поздравява близкия до Москва украински клирик за 10-ата годишнина от избирането му като Киевски митрополит.

Московска църква в Украйна няма да има, реши украинският парламент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-ото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Блокирани бяха ключови текстове, от които зависят милиарди по ПВУ

22:55 - 26.09.2024
Важно днес

Международна среща за войната в Украйна ще се проведе в Германия

Тя ще бъде ръководена от контактни групи на САЩ

17:49 - 26.09.2024
Живот

The Cure представиха първата си нова песен от 16 години насам

Групата потвърди и нов албум на 1 ноември

16:03 - 26.09.2024
Култура

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Екокампанията ще се проведе на 29 септември на паркинга на Централни хали

14:31 - 26.09.2024