"Пеевски е силен и сериозен човек, познавам Маджо като борец, Гестапото ме изпусна"

524 дни - това е времето, което изтече от предпоследното интервю на Бойко Борисов в телевизионно студио, в "Панорама", месец преди избухването на протестите.

За 524 дни като премиер и като партиен председател той не се е съгласявал да отговаря на въпроси, зададени от журналист на медиен терен. През това време запълваше нишата с монолози от джипката, с "пинг-понг" по конспекта на командированите репортерки (с умиление, "мисирки"), и с блиц-пресконференции "у дома", в централата на ГЕРБ.

Ден преди края на третата поредна предизборна кампания за 2021 г. Борисов реши да даде не едно, а две интервюта "лице в лице". Първото - за Цветанка Ризова. Второто - за Симон Милков, автор на YouTube-канал на име "Шибанистан".

Първото - в национален ефир, в студиото на bTV. Второто - на пластмасова масичка под стълбището в административната сграда на НДК, което стига до вратата на Софийската стокова борса.

Името на Милков нашумя в средата на октомври 2021 г., след като Делян Пеевски се появи пред камерата му. Случайно или не, Пеевски се оказа и една от темите на 24-минутния разговор с Борисов.

- Има ли Бойко Борисов отношения с Делян Пеевски?

- Аз с него съм работил, както с Карадайъ, по време на управлението.

- Бизнес отношения?

- Никакви. Нула бизнес отношения. Нула. Нула.

- Приятели ли сте? Имате ли личен контакт?

- Имаме взаимното си уважение, той е силен и сериозен човек. В живота го е доказал. И неслучайно ДПС си го върнаха", казва Бойко Борисов пред камерата на Милков. През това времее двамата партийни PR-и на ГЕРБ Севделина Арнаудова и Никола Николов наблюдават сцената.

Симон Милков няма проблеми да се похвали пред Борисов, че "Ви свалихме с протестите за високата цена на горивата, от сдружение СИЛА" (2011-2013 г.). Човекът има опит в тази сфера. През 2014 г. е активист на "България без цензура" на Николай Бареков, през 2015-та е сниман в една от агитките по време на сблъсъците в ромската махала в "Орландовци". През 2019 г. се появява и на два контрапротеста в подкрепа на избора на Иван Гешев за главен прокурор. Бившият депутат от БСП Явор Божанков твърди, че Милков е осъждан два пъти, вкл. малко преди да се появи на митинг на ПИК за Гешев, но не е лежал в затвора, защото е сключил споразумение с прокуратурата.

- Да започнем директно с въпросите, г-н Борисов, вярно ли е, че Вие сте мафиот?, пита той по време на интервюто си с председателя на ГЕРБ.

- Не.

- Вярно ли е, че сте бил част от ВИС, от СИК.

- Аз съм награден с най-високите полицейски награди на Испания, Италия, Франция, Русия, ако щеш. И благодарение на действията си като главен секретар още съм първа политическа сила.

Борисов "познава като борец" Младен Михалев-Маджо. Румен Николов-Пашата "ми беше състезател по карате". С Вълка "нямам нищо общо".

"Алексей Петров ми беше един от най-добрите състезатели... За Алексей Петров мога да кажа, че като барета беше най-добрата барета заедно с Румен, като национални състезатели бяха едни от най-добрите не само в България, а и в Европа. Контактите са ми оттогава", казва още той.

На въпроса дали се страхува от Бойко Рашков - Борисов нарича вътрешния министър "страшавел" ("Знаеш ли к'во е страшавел? На цигански - мечка").

А кои са "кукловодите" в България?

- Мен ме изпуснаха. Митьо Иванов-Гестапото, шефът на Шести отдел на ДС, вика "Всичко контролирахме, ама как, вика, да се сетим, че може от пожарната да излезе некой. Всичко друго беше под контрол". Изпуснаха ме.

От интервюто ще разберете още, че не Цветан Цветанов, а бившият директор на НДК и настоящ зам.-кмет на София Мирослав Боршош е бил първият човек зад политическия щаб на Борисов.

"Истината е, че играехме тенис на корт. И аз отидох да се къпя в нас, и тея всичките там, Боршош и останалите отишли, събрали се и казали на медиите, че издигат Борисов за кандидат за кмет. И аз ги бих 70 на 30".

Ще разберете и че Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев и Симеон Дянков "се справиха прекрасно като министри" - нищо, че през 2014 г. Борисов обвини "Реформаторския блок" в "провокация и торпилиране" заради включването на Трайков в преговорния екип за нов кабинет ("той беше сменен от мен заради несправяне с работата и проблеми в енергетиката", казваше тогава лидерът на ГЕРБ).

А сега? "Аз му благодаря на Прокопиев, че тогава ме запозна с тези хора, защото аз като главен секретар познавах само полицаи - ако видите, първите ми беха Иван Петров от Хасково, Румен от Добрич, все полицаи".

Най-вече ще разберете, че оранжевият презерватив от нощното шкафче на изтеклите снимки показва, че "все пак имам култура някаква, хигиена".

"Това да спиш и да снимаш, е непочтено от тази госпожа, ама...".

- Добре, как се влиза в тази премиерска резиденция, как мога да дойда в 2 ч. през нощта във Вашия дом и да Ви снимам така по халат?

- Ти не можеш.

- Трябва да е жена?

- Трябва да е жена. Трябва да е любов. Голяма глупост... И някой път... Това е... Но... - продължението на мисълта остава само за вътрешния монолог на Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024