Пеевски и ГЕРБ синхронно нападнаха кабинета "Денков" заради руския нефт Снимка: © Булевард България

Съветът за сигурност при Николай Денков заради проблема с "Лукойл Нефтохим" стана повод за остри критики от страна на ГЕРБ и Делян Пеевски още преди да приключи.

Десислава Атанасова и Делян Добрев, които участваха от името на ГЕРБ, напуснаха заседанието преждевременно и обвиниха Министерството на финансите и агенция "Митници" в липса на контрол върху износа от руската рафинерия в Бургас.

Същото направи и Делян Пеевски, който реши да използва трибуната за брифинги в Министерски съвет, за да критикува институцията - докато кабинетът и службите за сигурност заседаваха.

"Говори се без яснота, че трябвало за март да остане това нещо. Никакви доводи не чухме. Готвили се нещо рафинерията, нещо да прави, някакви хора обясняват, някакви екипи. Никаква яснота. Видя се, че ще има гласуване в парламента. Това, което заявиха от ПП, че ще си отстояват сроковете за март. Което значи, че новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и ПП. Това е ясното от днес. Коалицията "Путин" е факт, ще видим как ще бъдат гласовете и дали реално от Москва се командва българският парламент и правителство", беше неговият коментар.

"Огорченият" Пеевски обяви за "чудовищна далавера" дерогацията, която България поиска от европейските санкции, за да продължи да внася руски нефт до края на 2024.

Самият той е подложен на санкции от САЩ и Великобритания заради корупция, докато продължава да се изявява като водещ говорител срещу режима на Владимир Путин.

От ГЕРБ продължават да настояват за спешно прекратяване на руския внос в "Нефтохим", въпреки че Десислава Атанасова намекна, че може срокът да се удължи от 3 дни (както иска Делян Добрев) на един месец.

"На срещата стана ясно, че въпреки че санкционният режим и дерогацията позволяват горива от руски произход да се продават в страната и в Украйна, повече от 50% от произведените горива на Лукойл са изнасяни по целия свят. Има и цели танкери, които са претоварвани в открито море и не се знае крайната им дестинация", каза Добрев.

От ПП-ДБ вече говорят за спиране на дерогацията от 15 март 2024 - с шест месеца по-рано от досегашния ревизиран срок октомври 2024.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024